ABD Senatosu Peşmerge Güçleri’ne doğrudan silah yardımını öngören yasa tasarısına onay vermedi.

Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst ve Demokrast Senatör Barbara Boxer tarafından sunulan tasarı Senato’da çoğunluğun desteğini almasına rağmen yasalaşması için gerekli sayıya ulaşılamadı. Yapılan oylamada 54 evet oyuna karşılık 45 red oyuyla tasarı reddedildi. Tasarının yasalaşması için oylamada en az 60 senatörün desteğini alması gerekiyordu.

Tasarı, Peşmerge güçlerine yardımlarını Irak yönetimi üzerinden yapan Beyaz Saray’a doğrudan silah ve eğitim yardımı yapabilme imkanını öngörüyordu.

Senatör Ernst, söz konusu tasarının Başkan Barack Obama’yı doğrudan yardım yapması konusunda zorlamadığını sadece kendisini bir seçenek sunduğunu dile getirdi. IŞİD ile mücadele eden Irak’ın Kürt Peşmerge güçlerine mümkün olduğunca en kısa zamanda silah yardımı yapılması gerektiğini kaydeden Ernst, Peşmerge’nin silah yardımlarını Bağdat üzerinden gecikmeli aldığına dikkat çekti. Ernst, “Savaşın bu kritik döneminde gecikmeleri göze alamayız.” şeklinde konuştu.

Tasarıya Bağdat yönetimi tepki göstermişti. Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi yerel basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada, silah yardımlarının ancak Bağdat üzerinden yapılabileceğini söylemişti.