Afrika Birliği’nin (African Union - AU) düzenlediği liderler zirvesinde bu yılki öncelikli gündem maddeleri Boko Haram ve Ebola olacak. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlayan "Kadının Güçlendirilmesi ve 2063 Afrika Gündemine Yönelik Kalkınma Hedefleri" temalı zirveye 40 ülke katıldı.

Afrika Birliği Yürütme Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma’nın konuşmasıyla başlayan zirvede, Ebola virüsünden hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Geçen yıl 'Tarım ve Gıda Güvenliği'nin işlendiği zirveye bu yıl 'Boko Haram, Güney Sudan ve Ebola' tartışmaları damgasını vurdu.

Zirvenin 'Şeref Konuğu' İspanya Kralı 6. Felipe olurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsveç Başbakanı Stefan Löfven gibi seçkin davetliler zirvede yerini aldı. 24.sü düzenlenen zirveyi yüzlerce kişilik medya ordusu takip ediyor.

90 YAŞINDAKİ MUGABE, AU BAŞKANI

Zimbabve’de 1987’den beri Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Robert Mugabe, Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Abdel Aziz’den AU başkanlığı görevini devraldı. 1980’de bağımsızlığını kazanan ülkeden beyazları kovan Mugabe, Batı karşıtlığıyla biliniyor. Mugabe’nin yeni göreviyle AU’nun Batı’yla ilişkilerinin gerilmesi bekleniyor.

AFRİKA’YI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK YATIRIMLAR GÖRÜŞÜLDÜ

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma başkanlığındaki 'Afrika Birliği Devlet Başkanları Altyapı Girişimi (PICI) Komitesi' altyapı projelerini sundu. Toplantıda Cezayir ve Nijerya arasında yapımı planlanan 4 bin 500 kilometrelik Trans-Sahara Otoyol Projesi, Viktorya Gölü - Akdeniz projelerinin detayları görüşüldü. PICI, Afrika’yı kuzeyden güneye bağlayacak 59 otoyol, 38 demiryolu ve 6 köprü projesinin içinde olduğu toplam 157 proje yürütüyor.

AU zirvesinde bağımsızlığını kazandıktan sonra çatışan Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ve eski yardımcısı Riek Machar biraraya geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da 2015'te seçimin yapılacağı ülkede siyah liderleri anayasaya uymaya devam etti.

AU’NUN BÜYÜK SOLONUNA NELSON MANDELA İSMİ VERİLDİ

Addis Ababa’daki AU merkezinin büyük salonuna Afrika liderlerinin hazır bulunduğu törende, 2013 sonunda hayatını kaybeden Güney Afrika’nın efsane lideri Nelson Mandela’nın adı verildi.