Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde devam eden Afrika Birliği Zirvesi’nde bu sabah bakanlar biraraya geldi. Zirve'nin 27. Yürütme Konseyi Olağan Oturumu'nda, ‘2063 Afrika Kalkınma Hedefleri’nin ilk 10 yıllık planları üzerinde konuşuldu.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma açılış konuşmasında 'kadının güçlendirilmesi’ konusuna ağırlık verdi.

Zuma’dan sonra söz alan AU dönem başkanı ve Zimbabwe Dışişleri Bakanı Simbarashe Mumbengegwi, “Kıtamızın nüfusunun yarısından fazlası kadın, genç nüfusumuz çok fazla, dünyanın en renkli insanları bizde, 50 yıllık kalkınma planımızın ilk 10 yıllık projelerini hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 5 yılda AU’nun operasyonel bütçesinin yüzde yüzünü Afrika’dan karşılayacagız. Program bütçelerinin yüzde 75’ini, barış operasyonlarının ise yüzde 25’ini yerli kaynaklardan sağlayacağız” dedi.

AFRİKA’NIN ÖNEMLİ PROPLEMLERİ DEVAM EDİYOR

AU liderleri kıtanın kalkınma hedeflerini tartışırken, BM’nin Afrika Ekonomik Komisyonu Sekreteri Carlos Lopes, “Afrika ekonomileri son 15 yılda ortalama yüzde 5 büyüdü. Çok fazla iyimser olmak için daha zaman var. Afrika önemli proplemlerle boğuşmaya devam ediyor” dedi.

AU Zirvesi için Johannesburg’a gelen 55 yaşındaki Gabriel Gundo isimli Nijeryalı bir diplomat, havalanından zirveye giderken Güney Afrika’da yaşayan Nijeryalılar tarafından soyuldu. Kendini sahte kimlikle Nijerya polisi olarak gösteren hırsızlar, diplomatın 600 dolarını aldı.