Cumartesi günü başlayan 30. Afrika Uluslar Kupası’na ev sahipliği yapan Ekvator Ginesi'nde 40 derece sıcakta Ebola taraması için bekleyen taraftarlar polisle çatıştı. Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu Başkanı Andres Jorge Mbombio, olaylar üzerine "Ebola tehlikesini bertaraf etmek için stadyumlara girişte kontrolleri sıkı tutuyoruz." dedi.

Fas’ın Ebola’nın yayılması korkusundan dolayı ev sahipliğinden vazgeçmesi üzerine Ekvator Ginesi’nde başlayan turnuvada stadyumlarda Ebola kontrollerini Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yapıyor. DSÖ çalışanları, medyaya yaptıkları açıklamada, beklemeden içeri girmek için kapıları zorlayan yaklaşık 300 kişiye polisin müdahele ettiğini, güvenlik güçlerinin taraftarlara elektroşok silahları ve sopalarla müdahele ettiğini söyledi.

Ebola kontrollerinin uzun sürmesiyle 1-1 berabere biten Zambiya-Demokratik Kongo maçına geç giren taraftarlar, polisle çatıştı. Fildişi – Gine ve Mali - Kamerun maçları öncesinde de stadyumların önüne uzun süre bekletilen taraftarlar ve polis arasında kavga çıktı.

Mbombio’nun "Ebola kontrol altında. Çok gururluyuz. Sadece futbolu düşünebiliriz." demesine rağmen taraftarların maçlara girişte uzun süre bekletilmesi ve oyunlara geç girmesi, Ekvator Gine Futbol Federasyonu üzerinde büyük bir baskı oluşmasına sebep oldu.

Kıtanın en büyük spor organizasyonu olan Afrika Uluslar Kupası’nda 4’erli grupta 16 takım kıyasıya yarışırken, Ekvator Gine’sinde 40 derece sıcaklıkta en az 1 saat Ebola taraması için bekletilen taraftarların önümüzdeki günlerde de polisle çatışması bekleniyor.