İtalya Donanması’nın Akdeniz’de kurtardığı 70 mültecinin vücutlarındaki ciddi yanıklar, insan kaçakçılarının acımasızlığını gözler önüne serdi. Kurtulan mülteciler, Libya’da kaçakçıların kampında tüp gaz patlaması sonucu yaralanan 70’i aşkın kişinin hastaneye gitmesine izin verilmediğini ve yaralıların o halde deniz yolculuğuna çıkarıldığı bilgisini verdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi Barbara Molinario, mültecilerin bindirildiği şişme botun iki gün boyunca denizde kaldığını ve sönmeye başladığı sırada ise kurtarıldıklarını ifade etti.

Mülteciler, yanık tedavisi için Lampedusa’da hastaneye kaldırıldı. Bazılar ise helikopterle iç bölgelerdeki hastanelere sevk edildi. Yaralılardan 10’unun hayati tehlikesi bulunuyor.

Bu hafta Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan 500’dan fazla mülteci, Akdeniz’de hayatını kaybetti. Bu yıl 35 bin kaçak göçmenin Akdeniz’i geçmeyi başardığı tespit edildi. Denizde bin kadar mültecinin öldüğü tahmin ediliyor. Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman, geçtiğimiz yıl Akdeniz’d 3 bin 179 göçmenin öldüğünü, fakat son haftadaki trend devam ederse bu sayının 30 bine ulaşabileceğini söyledi.