Alman Federal Aile ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig ile Kuzer Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jäger Duisburg’daki SV Genç Osman spor kulübünü ziyaret etti. Kulüp, gençlik merkezi oluşturarak çocuk ve gençleri aşırıların eline düşmekten koruyor. Bakanlık destekli proje örnek olarak gösteriliyor.

SV Genç Osman Kulübü, Federal Aile Bakanlığı’nın her türlü aşırılığa karşı desteklediği koruyucu önlem çerçevesinde bir proje yürütüyor. ‘Aşırılık – Biz yokuz’ isimli proje bakanlık tarafından maddi olarak destekleniyor.

Kulübün yürüttüğü projeyi her yere örnek proje olarak gösterdiğini söyleyen Aile Bakanı Schwesig bunun bir önleyici program olduğunun altını çizdi. Burada çocuklarla masa tenisi ve langırt da oynayan Schwesig “Bu proje aşırılığın nasıl önlendiğini gösteren örnek bir proje. Burada çocuk ve gençlerle aynı dilden konuşuluyor. Onlarla aynı seviyeden konuşuluyor ve tartışılıyor. Gençlerin aşırılığa meyletmemelerini sağlamak zorundayız.” dedi.

Schwesig ayrıca toplumsal amacın gençler arasında demokrasi ve çoğulculuğu desteklemek olması gerektiğinin altını çizdi. Bunun içinde federal ya da eyalet yönetimleri fark etmeksizin herkesin bu işe katkı sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. Schwesig sözlerini “Aşırılık konusunda geniş çerçeveli eğitim, danışma ve aydınlatıcı projelerle şiddet meyilli selefiliğe karşı önlemler alınabilir.” cümlesi ile noktaladı.

JÄGER: AŞIRILARA KARŞI EN ÖNEMLİ KORUNMA EĞİTİM

KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger’de bu tür projelerin önemini vurgulamak için “Koruyucu önlemler aşırı Selefilikle mücadelenin merkezini oluşturuyor. Koruyucu tedbir programlarımız tamd a burada etkili oluyor.” ifadelerini kullandı. Jäger aşırılara karşı en önemli korunmanın eğitim olduğuna vurgu yaparak “Aşırılığa karşı en iyi korunma aydınlanmış ve bilgilendirilmiş insandır. Gençleri aşırıların fısıltılarına karşı sağlam hale getirmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Kulüp başkanı Erkan Üstünay projenin bu senenin şubat ayında başladığını ve beş yıl süreyle destekleneceği bilgisini paylaştı. Üstünay ilginin görülmesi üzerine Genç Osman Camii’nin bodrum katını tadil ederek kullanabilecekleri duruma getirerek işe başladıklarını ifade etti. Buraya 100 kadar gencin gelip gittiğini anlatan kulüp başkanı bir tam kadrolu pedagog ve çok sayıda gönüllü tarafından rehberlik yapıldığını anlattı. Çocuk ve gençlere langırt, masa tenisi, play station gibi çok sayıda oyun imkânının yanı sıra ev ödevi ve kişisel sorunlarında da yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı. Belli aralıklarla çocuklara dini, milli ve sosyal konularda da eğitim verilerek dışarıda başta şiddet meyilli Selefi guruplar olmak üzere insan onuruna aykırı tavrı olan her türlü aşırılara karşı korumaya çalıştıklarını ifade etti.