Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya-Türkiye Stratejik Diyalog Toplantısı'na katılmak üzere bugün Türkiye'ye gidiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla mevcut istişare toplantısı kapsamında görüşecek olan Steinmeier, Türkiye'yle ilgili son verdiği bir mülakatında AK Parti hükümetinin Kürt sorunu ve PKK'yla mücadelede “ölçülü tepki vermesini” talep etmiş, “Ankara hükümetinin durumun normalleşmesi için çaba sarf etmesini ve aşırı tepki vermekten kaçınmasını temenni ediyorum.” uyarısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer ise Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen Federal hükümet sözcüleri toplantısında Türkiye'yle Suriye ve Irak politikaları konularında ihtilafların olduğunu “Söz konusu stratejik diyalog bu tür ihtilaflar için de düşünülmüştür.” şeklindeki sözleriyle doğruladı.

Federal Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Türkiye'deki görüşmelerde Suriye'deki iç savaş, terör örgütü IŞİD'le mücadele, Avrupa'ya sığınmacı akınları, Irak'ta yaşanan gelişmeler gibi konu başlıklarına ağırlık verilecek. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Türkiye ziyaretine üst düzey güvenlik uzmanları da katılacak. Suriye'de devam eden iç savaşla oluşan risklerin hafife alınamayacağının altını çizen Bakanlık Sözcüsü Martin Schäfer, terör örgütü IŞİD'in yer aldığı Suriye'deki iç çatışmaların şeklinin, boyutunun ve niteliğinin endişeyle izlendiğini belirtti. Schäfer ayrıca, savaşın Irak, Lübnan, Ürdün gibi komşu ülkelere yayılma riski taşıdığına da dikkat çekti. Bakan Steinmeier'in “Bölgesel güçlerin Irak'ta üçüncü aktörler üzerinden örtülü vekâlet savaşı yapmalarının engellenmesi gerekir.” şeklindeki sözlerini de hatırlatan Schäfer, “Çatışmaların Irak'a hızlı biçimde yayılmasının herkesi şaşırttığını” kaydetti.

BAŞBAKAN MERKEL PKK'YI KINADI

Bu arada Başbakan Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Başbakan (Merkel) PKK'nın terörist saldırılarını kınadı. Terör gruplarına karşı meşru adımlarda ölçülü olunması ikazında bulundu.” dedi. İlgili görüşmede sığınmacı krizi ve bölgedeki durumların konu edildiğini söyleyen Seibert, “Suriye'deki siyasi krizin çözüme kavuşturulması meselesinin öncelikli olduğu konusunda mutabık olunduğu ve sorunların aşılması için ise karşılıklı diyalogların artırılmasının kararlaştırıldığını” duyurdu. Angela Merkel'in Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların barınmaları ve bakımları için yaptıklarını “büyük hizmetler” olarak nitelendirerek “takdire şayan” bulduğunu söyleyen Başbakanlık Sözcüsü Seibert, Merkel'in yaşanan sığınmacı krizinin aşılması için uluslararası toplumun daha fazla dayanışma göstermesi gerektiğini söylediğini belirtti.