Alman Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Türkiye’de vatandaşların temel haklarının gasp edildiğini” söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili ve Alman-Türk Parlamentoları Dostluk Grubu üyesi Dietmar Nietan, içinde sıkıyönetim döneminden kalma unsurların bulunduğu İç Güvenlik Yasası’na sert eleştirilerde bulundu. Nietan, “Hukuk devleti vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayarak daha güvenli yapılmaz. Bu yüzden AKP hükümetinin yanlış yola girdiğini düşünüyorum. Türkiye’de kanunlarda ve hukuk devleti ilkesinde daha fazla kısıtlamalara gidilmesi ve vatandaşların temel haklarının gasp edilmesi gerekliliğinin olduğu kanaatinde değilim.” dedi.

Türkiye’deki İç Güvenlik Yasası paketi ile ilgili mülakat veren Federal Meclis milletvekili Dietmar Nietan, “Türkiye’nin içinde bir iç tehdidin olduğunu da düşünmüyorum. Tehdit aranıyorsa bu Türkiye’nin dışındadır. Bunu Suriye’de görüyoruz. Bu tartışılmaz. Türk toplumundaki faaliyetlerin, hükümet tarafından iddia edildiği gibi bir iç tehdit oluşturduğu görüşünü paylaşmıyorum.” diye konuştu.

“Türkiye’nin ihtiyacı gittikçe bir polis devletine dönüşmek değildir. Bu şahane ülkenin farklı fikirler ve imkânları bir araya getirmeye ihtiyacı var. Türk hükümetinin işte asıl görevi budur.” uyarısında bulunan Nietan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut durumda bir de İç Güvenlik Yasası ile vatandaşların haklarının kısıtlanmak istenmesini doğru bulmuyorum. Hukuk devleti vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayarak daha güvenli yapılmaz. Bu yüzden AKP hükümetinin yanlış yola girdiğini düşünüyorum. Türkiye’de kanunlarda ve hukuk devleti ilkesinde daha fazla kısıtlamalara gidilmesi ve vatandaşların temel haklarının gasp edilmesi gerekliliğinin olduğu kanaatinde değilim.”

“TEHDİT İÇTE DEĞİL, DIŞTA SURİYE’DE” TEPKİSİ

“Türkiye’nin içinde bir iç tehdidin olduğunu da düşünmüyorum. Tehdit aranıyorsa bu Türkiye’nin dışındadır. Bunu Suriye’de görüyoruz. Bu tartışılmaz. Türk toplumundaki faaliyetlerin hükümet tarafından iddia edildiği gibi bir iç tehdit oluşturduğu görüşünü paylaşmıyorum.” diyen Alman-Türk Parlamentoları Dostluk Grubu üyesi Dietmar Nietan, “Türkiye’nin sert güvenlik yasalarına, vatandaşların haklarını kısıtlayan yasalara ihtiyacı yok.” tepkisinde bulundu ve ekledi: “AKP hükümeti Türk toplumundaki farklı kesimleri bir araya getirerek barıştırmalıdır. Bizim ihtiyaç duyduğumuz hükümet, 'ne yaparsam ayırım yapmaksızın toplumu bir araya getirebilirim?' sorusuna kafa yoran bir hükümettir. İçte barış ortamının sağlanması güçlü Türkiye’yi de beraberinde getirir. Güçlü bir ülkede de herkes kendisini mutlu hisseder. Fakat sürekli olarak ayrıştırın, insanları iyi-kötü, dost-düşman diye bölen bir Türkiye güçsüz olmaya mahkûmdur.”

“ERDOĞAN’IN ‘PARALEL DEVLET’ SÖYLEMİ MUHALİFLERİ BASTIRMA ARGÜMANI”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği ‘paralel devlet’ söylemlerinin de inandırıcılığının olmadığının altını çizen SPD Federal Meclis milletvekili Nietan, “Geçmişte yapılan derin devlet tartışmalarını iyi hatırlıyorum. Erdoğan, derin devleti her zaman yenmek istemişti. Eğer bazı yapılar, şeffaflıkların oluşmamasına sebebiyet veriyorsa bu yapıların sonuçta Erdoğan’ın politikalarıyla oluşturulduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de benim için ‘paralel devlet’ söylemi, toplumun eleştiren kesimine baskı uygulanmasına yönelik bir argümandır. Bu yol ise yanlış bir yoldur.” dedi.