Almanya'da kiralık ev arayan vatandaşları, emlakçılara ödenen komisyon ücretinden kurtarmak için geçen ay yasa çıkarıldı. Buna rağmen emlakçıların yasayı kendi yöntemleri ile aşmaya çalıştıkları bildirildi. Emlakçıların son mağduru ise federal milletvekili Florian Post oldu.

Almanya'nın büyük kentlerinde kira bedelleri fahiş oranda artarken kiralık ev arayan vatandaşları emlakçıya ödenen komisyon ücretinden kurtarmak için geçen ay yasa çıkarılmıştı. Ancak yasanın çıkması için Federal Mecliste oy kullanan milletvekili Florian Post'un da emlakçılardan mağdur olduğu ortaya çıktı.

Yeni yasayla 'işi veren parayı öder' prensibi (Bestellprinzip) uygulamaya konmuş ve komisyonun evini kiralamak için emlakçıya giden ev sahibi tarafından ödenmesi kararlaştırılmıştı. Münih'te ev kiralamak isteyen milletvekilinden, bir emlakçının komisyon talep ettiği Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer aldı. Ev sahibi ve emlakçı ile Schwabing semtinde daireyi gezen ve tutmak isteyen Post, işlemleri yapmak ve detayları konuşmak için emlakçıyla baş başa kaldı. Görüşme esnasında emlakçı kadın, ev sahibinin komisyon ödemek istemediğini söyledi ve bunun için Post'un bir evrak imzalayıp kendisinden ev bulması talebi yapmasını istedi.

Emlakçı, iki hafta içinde faturayı eve göndereceğini söyledi. Olayın yasanın çıktığı ayda gerçekleşmesi ve emlakçının yasadan haberdar olduğunu kiracı konumundaki müşterisine anlatması ise şaşkınlık oluşturdu. Müşterisinin yeni yasayı sorması üzerine kahkaha atan emlakçı kadın, Münih piyasasında işlerin böyle yürüdüğünü söyledi. Bunun üzerine sözleşmeyi imzalamayan Post, mecliste yasalardaki boşlukların tekrar gözden geçirilmesi kararı aldı. Yeni yasaya göre kiracılar, ilanı gazete ve internete verilmiş evler için komisyon ücreti ödemek zorunda değil.

Ancak bazı emlakçılar, kiracılara sanki kendisine iş vermiş gibi göstermek için kağıt imzalatıp, komisyon talep etmeye çalıştıkları belirtiliyor. Bu konuda vatandaşların uyanık olması gerekiyor.

BAVYERA'DA BAZI BÖLGELERE KİRA FRENİ ÇEKİLDİ

Öte yandan Bavyera eyaletinde özellikle büyük kentlerde aşırı artan kira ücretlerine yasa ile fren çekilecek. Bavyera Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında 2 bin şehir ve kasabanın 144'ünde kira ücretlerinin artışının durdurulması için hazırlanan yasa tasarısına onay verdi. Münih, Augsburg, Würzburg ve Nürnberg kentleri uygulamaya dahil edilirken, bu kentlerde herhangi bir ev yeni kiraya verilirken kira ortalamanın en fazla yüzde 10 üzerinde olabilecek. Ancak yeni evler ve içi yeniden yapılmış evler uygulamanın dışında tutuluyor.

Konu hakkında basın bildirisi yayınlayan Münih Kiracılar Derneği, yasanın 1 Ağustos’tan itibaren özellikle Münih'te geçerli olacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.