Alman hükümetinin, MİT ve Alman dış istihbarat kurumu BND arasında yeni bir işbirliği anlaşması imzalanmasını istediği belirtildi.

Süddeutsche gazetesi ile devlet kanalları NDR ve WDR televizyonlarında yayınlanan haberlerde “Almanya'nın cihat gruplarına savaşçıların akın etmelerini durdurmak için Türkiye'yle istihbarat anlaşması pazarlığında bulunduğu” ifade edildi. Alman İçişleri Müsteşarı Emily Haber'in Ankara ile görüşmeler sürdürdüğünün belirtildiği haberlerde Almanya'nın hedefinin “terörle etkin mücadele için BND ile MİT arasındaki işbirliğinin iyileştirilmesi olduğunun” altı çizildi.

Alman iç istihbarat örgütü Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen'in “IŞİD savaşçılarının Türkiye tarafından yeterince engellenmediği” şeklindeki eleştirisi iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı. Terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere Almanya'dan Türkiye'ye giden 600 kişinin Gaziantep üzerinden kaçak yollarla Suriye ve Irak'a geçişlerinin tespit edilmesi sonrası bunların engellenmesi için “Türk tarafı daha fazla çaba göstermelidir” eleştirisinde bulunan Alman hükümeti çözümü sonunda istihbarat işbirliği anlaşmasında buldu.

“Türkiye'nin terör örgütü IŞİD ile yeterince mücadele etmediğinin” anlatıldığı haberlerde yer alan şu ifadeler dikkat çekti: “Almanya'da yaşayan yüzlerce genç Suriye ve Irak'ta terör örgütü IŞİD için savaşıyor. Alman iç istihbarat örgütünün verilerine göre kendilerini savaşçı olarak ilan eden bu kişilerin transit ülke olarak tercih ettikleri ülke Türkiye. Almanya'dan savaş bölgelerine savaşmak için giden yaklaşık 600 kişinin yaklaşık yüzde 90'ı Türkiye-Suriye sınırı üzerinden bölgeye giriş yapıyor. Yine Almanya'ya geri dönen IŞİD savaşçılarının tamamı Türkiye üzerinden Almanya'ya geri geliyor. Tespit edilen 600 kişiden 200'ü Almanya'ya geri döndü.”

Alman istihbarat kaynaklarının Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'le mücadelede “yıllardır yeterince işbirliği yapmadığı” eleştirilerinde bulundukları belirtildi. Bazı durumlarda isimleri iletilen bazı kişilerin Suriye'ye yine de geçip geçmediklerinin ise belirsiz olduğunu, ayrıca Suriye'den Türkiye'ye giriş yapan şahısların bilgilerinin ise Türkiye tarafından Almanya'ya iletilmediği iddia edildi.

“TÜRKİYE'DE TEDAVİ EDİLEN IŞİD TERÖRİSTLERİ TESPİT EDİLDİ”

Suriye'de savaşan “bazı IŞİD savaşçılarının Türkiye'de tedavi edildikleri ve tedavi sonrası tekrardan savaşmak için Suriye'ye geçtikleri yönünde elde bilgilerin olduğunun” da belirtildiği haberlerde “Federal Hükümet, Türkiye'yle zor işbirliğinden de dolayı ayrıca Almanya'da İslamcıların kimlik kartlarının iptal edilmesini öngören yeni bir kanun paketi yürürlüğe koymayı da planlıyor.” hatırlatmasında bulunuldu.

“ALMANYA'DA MİT AJANLIĞI İDDİASI İLE TUTUKLANANLAR DA GÜNDEME GELDİ”

Bu arada aynı haberlerde iki ülke arasında devam eden “ajan” krizi de gündeme getirildi. Alman Federal Savcılığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu'nu MİT adına Almanya'da ajanlık faaliyetlerinde bulunduğu gerekçesiyle 17 Aralık tarihinden itibaren tutuklu olarak tutuyor. Gergerlioğlu'nun Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı olmasının ve tutuklanmadan önce de Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bağlı olarak çalışmasının “meseleyi zorlaştırdığı” ifade edilmişti. Gergerlioğlu dışında iki kişi daha aynı gerekçelerle tutuklu bulunuyor.