Alman yazar Hubertus Volmer, Alman politikacılarının 1915 olaylarına ‘soykırım‘ zaviyesinden bakarak ahlaki bir konum elde çabasına girerek ikiyüzlü davrandığını yazdı.

Almanya’nın önde gelen haber kanallarından n-tv’nin yazarı olan Volmer, 20. yüzyılda Herero ve Nama halklarına karşı girişilen katliamların da soykırım olduğunu dile getirdi.

Alman siyasetinin 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak adlandırma cesareti gösterme konusunda açtığı tartışmayı ikiyüzlü bulduğunu ifade eden Volmer, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ağzından ‘soykırım’ kelimesini duymadıkları için rahatsız olan milletvekillerinin duygularının; federal hükümetin Türk hükümetini dikkate alması kadar yalan olduğunu ileri sürdü.

Volmer, Alman milletvekillerinin Birleşmiş Milletler’in 1948’de verdiği ‘soykırım’ kararının kapsamını ve tarihçilerin ekserisinin Ermenilere uygulanan katliamları ‘soykırım’ olarak kabul etmesini ileri sürerek kendilerini güya ahlaki açıdan üstün durumda gördüklerini anlattı. Volmer, “Tarihçilerin ekserisi bir asırdan fazla bir zaman önce Herero ve Nama halklarına uygulanan katliamların ‘soykırım’ olduğu konusunda da hemfikir.” ifadesini kullandı.

1904 ve 1908 yıllarında bugünkü Namibya topraklarındaki Alman kolonisinde 20. yüzyılın ilk soykırımının işlendiğini hatırlatan Volmer, Alman hükümetinin bunu hala ‘soykırım’ olarak kabul etmediğini dile getirdi.

Yazar, Almanya’nın bu olayları BM Soykırım Anlaşması'ndan önce gerçekleştiği için ‘soykırım’ olarak nitelememesini ‘alaycı bir gerekçe’ olarak değerlendirdi. Ayaklanan Herero ve Nama halkları çöllere sürülmüş ve katliama tabi tutularak bastırılmıştı.

Almanya’da hangi parti iktidara gelirse gelsin, bu soykırımın tazminat ödeme korkusuyla bir tabu haline geldiğini anlatan Volmer, “Türkiye’ye sorumluluğunu hatırlatmak isteyenler önce kendi ülkelerinin suçunu hiçbir açık kapı bırakmadan kabul etsinler. Bu olmadığı sürece Federal Meclis, Ermeni Soykırımı hakkında en iyisi mi susmalı. Aksi takdirde kendi kendini gülünç duruma düşürür.” dedi.