Alman Adalet Bakanları Konferansı’nda 16 eyaletin adalet bakanları toplam 40 konuyu masaya yatırdı. Bakanlar elektronik kelepçe uygulamasının kapsamının genişletilmesi yönünde bir karar aldı. Cinsel ve ağır suçlardan mahkum olanlara uygulanan elektronik kelepçe bundan sonra futbol holiganlarına ve aile içi şiddete neden olan kocalara da takılacak.

Stuttgart’ta düzenlenen ve iki gün süren Almanya Adalet Bakanları Konferansı sona erdi. Baden-Württemberg Eyaleti’nin dönem başkanlığını yürüttüğü Adalet Bakanları Konferansı’nda 16 eyaletin adalet bakanları toplam 40 konuyu masaya yatırdı.

Bakanlar özellikle Almanya'dan Suriye'deki savaşa destek vermek amacıyla radikal örgütlere katılan ve burada savaş deneyimi kazanıp ülkeye geri dönen gençlerin oluşturacağı tehlikeyi uzun oturumlarda ele aldı. "Cihad" amacıyla savaşa gidenlerin büyük bir şiddet potansiyeline sahip olduğunu belirten bakanlar, cezaevlerinde bulunan mahkumların dikkatle takip edilip değerlendirilmesi gerektiğine ve söz konusu kişilerin tedavisi için imamlarla birlikte çalışılmasına karar verdi.

Konferansta ayrıca Türklere yönelik seri cinayetlerle gündeme gelen NSU terör hücresinin davasında Türk gazetecilerine yönelik uygulanan akreditasyon skandalı da gündeme geldi. Bundan sonra büyük bir kamuoyu ve medya ilgisi olması durumunda davanın video konferansla başka bir odadan da izlenmesi için yasal değişikliğin yapılması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca siber saldırı düzenleyen hackerlara karşı verilen cezaların ağırlaştırılmasına karar verildi.

Bunların yanı sıra bakanlar elektronik kelepçe uygulamasının kapsamının da genişletilmesi yönünde bir karar aldı. Bugüne kadar sadece cinsel ve ağır suçlardan mahkum olanlara uygulanan elektronik kelepçe bundan sonra futbol holiganlarına, tacizcilere ve aile içi şiddete neden olan kocalara da takılacak. Geleneksel olarak yılda iki defa bir araya gelen 16 eyaletin adalet bakanları yargı ve hukuk konularını ele alıyor.

Dönem başkanlığının her yıl sırayla değiştiği konferansa bu yıl Baden-Württemberg Eyaleti Adalet Bakanı Rainer Stickelberger başkanlık yaptı. Bu yıl Federal Hükümeti ilgilendiren konuların da gündemde olması nedeniyle Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da toplantıya konuk olarak katıldı. Adalet Bakanları Konferansı’nda kararlar diğer konferansların aksine oy birliği ile değil oy çokluğu ile alınıyor. Buna göre bir kararın çıkması için 16 eyalet arasından 9’unun onay vermesi yeterli oluyor.