Almanya’da çırak bulunamadığı için 37 binden fazla mesleki eğitim yeri açık kaldı. ‘2015 Mesleki Eğitim Raporu’na göre okulu yarıda bırakanların sayısında olumlu gelişme kaydedildi. Büyük Koalisyon, gençleri okuldan işe geçiş sürecinde desteklemek için 1,3 milyar Euro’luk bütçe ayırdı. Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise göçmen gençlerin yer bulmada zorluk çekmesinin büyük sorun olmaya devam ettiğini belirtti.

Alman Bakanlar Kurulu, Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in sunduğu ‘2015 Mesleki Eğitim Raporu’nu kabul etti. Rapora göre çırak almayıp boş kalan mesleki eğitim yerlerin sayısı 37 bini geçerek rekor seviyeye ulaştı. Mesleki eğitim yeri bulamayanların sayısı ise 20 bin 900 olduğu göz önünde bulundurulursa işletmelerin çırak bulmada zorlandığı, gelecekte de bu konuda sorunlar oluşacağı ortaya çıktı. Geçtiğimiz mesleki eğitim yılında yeni sözleşmelerin sayısı yüzde 1,4’lük bir gerilemeyle 522 bini oluşturdu.

Eğitim Bakanı Wanka, mesleki eğitimin halk nezdinde ki değerinin yeniden yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Wanka, “Yüksek öğrenim ile meslek edinmenin eş değer olduğu anlaşılmalı.” diyerek, mesleki eğitimi çekici kılmak için siyaset ile ekonomi dünyası büyük görev düştüğünü söyledi. Çalışma Bakanı Nahles ise raporun okul, mesleki eğitim ve iş dünyasına geçiş süreçlerine yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Nahles, “Bundan dolayı okuldan işe geçiş sürecinde daha yoğun destek sağlanmalı.” dedi.

Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) ise göçmen gençler arasında mesleki eğitim yapmayanların sayısının hâlâ çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Özoğuz, Türk ve Arap gençlerin isimlerinden dolayı mesleki eğitim yeri bulmada zorluk çektiğini dile getirerek, “Halbuki kalifiye eleman sıkıntısı göz önünde bulundurulduğunda tüm gençlere imkan sunmak şirketlerin kendi yararına olacaktır. Başvuru, isimden dolayı başarısızlıkla sonuçlanmamalı. Bizim gençlere katılım sunmama gibi lüksümüz yok.” diye açıklamada bulundu.