Geçen hafta VfB-Stuttgart – Hertha BSC maçı sonrası çıkan olayların ardından polisin müdahale şekli yeniden gündeme geldi. Olaylarda 16 emniyet görevlisinin yaralanması sonrası polisin müdahalede yetkisinin artırılması tartışılırken, taraftar grubu gibi görülen çetelere de dikkat çekildi.

Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Reinhold Gall, VfB-Stuttgart – Hertha BSC maçı sonrası çıkan olayların ardından polise daha sert müdahale etme yetkisi talep etti. Geçen hafta Stuttgart’ta oynan maçın ardından polis ve 150 kişilik bir taraftar grubu arasında çıkan olaylarda 16 emniyet görevlisi ile birçok taraftar yaralanmıştı. Ayrıca stat çevresindeki birçok araca da zarar verilmişti.

Olayları dpa haber ajansına değerlendiren İçişleri Bakanı Gall, olay çıkaranların çete gibi hareket ettiğini belirtti. Gall, “Geçen hafta Stuttgart’ta alışık olmadığımız bir olayla karşılaştık. Haziran ayındaki İçişleri Bakanları Konferansı’nda (İMK) bir çalışma grubunun konuyla ilgili teklifleri değerlendirecek. Özellikle bu tür olaylara karışmış olan çetelerin statlara girişleri yasaklanmalı. Taraftar gruplarına verilen biletler de yeniden gözden geçirilmeli ve sadece güvenilir gruplara biletler dağıtılmalı. Polise daha fazla yetki verilmeli.” dedi. Bakan Gall ayrıca önümüzdeki günlerde futbol kulübü yöneticileri ile de bir araya geleceğini söyledi.

Olaylarla ilgili Stuttgart Emniyet Müdürlüğü Basın Sözcüsü Olef Petersen olay çıkaranları, “Taraftarlıktan uzak, şiddet suçluları” olarak değerlendirdi. Petersen ayrıca olayları soruşturmak amacıyla “İstasyon” adlı 10 kişilik özel bir ekibinin kurulduğunu ve çevredeki güvenlik kamerası ile polis kamerası görüntülerinin inceleneceğini belirtti.

Almanya’da polisin futbol karşılaşmalarında çıkan olaylarda şimdiye kadar kayda değer sert bir müdahalesi bilinmiyor. Buna karşın güvenlik personelinin yaralandığı pek çok karşılaşma kayıtlara geçti.