Türkiye, özgür muhalif basını susturmaya yönelik savcılık talimatı iddiaları ile çalkalanırken, Almanya Parlamentosu’ndan basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili sert eleştiriler yapıldı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis milletvekili, Almanya-Türkiye Parlamentoları Dostluk Grubu üyesi, Almanya Parlamentosu Dış İlişkiler ve AB Komisyonları üyesi Dietmar Nietan, “Siyasi rakiplerini şeytanlaştıran, basın alanında ve sosyal medyada kısıtlamalar yapmaya çalışan bir hükümet demokrasinin temel ilkelerini ihlal etmektedir.” tepkisinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dietmar Nietan, “Türkiye kendisini modern ve demokratik bir cumhuriyet olarak kabul ediyor. Demokrasi için ise çoğulculuk kaçınılmazdır. Bunun aynısı siyaset için de geçerlidir. Siyasi rakiplerini şeytanlaştıran, basın alanında ve sosyal medyada kısıtlamalar yapmaya çalışan bir hükümet demokrasinin temel ilkelerini ihlal etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de muhalif basına yönelik hükümet baskılarını sert bir dille eleştiren Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler ve AB Komisyonları üyesi Dietmar Nietan sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasada öngörülen kontrol mekanizmasının yanısıra medyanın diğer bir vazifesi ise ülkeyi yönetenlerin yaptıklarını denetlemektir. Medyanın yaptığı denetim, çoğu zaman eğer bir şeyler yanlış istikamette ilerliyorsa bunları gözümüzün önüne seriyor. Buna her hükümet tahammül etmek zorundadır. Muhalif düşünceleri ve özgür basını bastırma eylemlerini ilk etapta gücü kaybetme ve kendi yanlış ve ihmallerinin ortaya çıkarılması korkusunun belirtileri olarak görüyorum."