Yunanistan gündemiyle olağanüstü toplanan Eurogruop toplantısı öncesi kreditörler ile Yunanistan Maliye Bakanı bir toplantı düzenledi. Toplantıda Atina'nın "köprü anlaşma" önerisi masaya yatırıldı.

Kritik Eurogroup toplantısı öncesi, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, IMF Başkanı Christine Lagarde, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ve Euro Working Group Başkanı Thomas Wieser'in katıldığı bir toplantı düzenlendiği bildirildi. Toplantıda Yunanistan'ın yaz aylarına kadar sürmesi beklenen ve ülkenin nakit problemine çare olacak "köprü anlaşma" önerisi üzerinde durulduğu belirtildi.

Bu akşam Yunanistan gündemiyle toplanan Eurogroup toplantısına gelişlerinde kreditör ülke temsilcileri açıklamalarda bulundu.

IMF Başkanı Christine Lagarde "İyi bir görüşme ve iyi bir fikir alışverişi oldu. Yunan hükümeti heyeti yetenekli ve konularını düşünmüşler. Onları dinlemeliyiz." dedi.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise "Yunanistan, büyümeye geri döndü ve faiz dışı fazla verdi. Onun için bu yolda yürümeye devam etmesi önemli. Reformaların devamı çok önemli. Nasıl olacağı ise istişare konusu." ifadelerini kullandı. Dijsselbloem, Yunan tarafının planını dileyeceklerini ve ona göre karar vereceklerini de sözlerine ilave etti.

Yunan Maliye Bakanı Varufakis ise Eurogroup toplantısına gelişinde "Çok yapıcı bir görüşme yapacağımıza eminim. Euro'dan kesinlikle çıkmayacağız." diye konuştu.

Fransız Maliye Bakanı Michel Sapin ise "Yunan halkının kararına saygı gösterilmeli. Ancak Yunanistan da kendi açısından sorumluluklarına saygı göstermeli." dedi.

"KIRMIZI ÇİZGİ YOK"

Öte yandan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ise sert çizgisinden geri adım atmadı. "Yunanistan, mevcut programa uymalı" uyarısında bulunan Schäuble, "Bugün yapılacak Eurogroup toplantısından bir sonuç beklemiyorum. Herşey Varufakis'in (Yunan Maliye Bakanı) ne söyleyeceğine bağlı. Program dışı ne yapmak istediğini dinlemek ilgi çekici olacak." açıklamasında bulundu.

"TROYKA'NIN ADI DEĞİŞECEK"

Alman Maliye Bakanı, "Kırmızı çizgi olmaz ancak Troyka tarafından kontrolüne devam edilecek ve tamamlanması gereken bir program var. Bundan sonra tabiki ona Troyka diyemeyeceğiz. Her ülke istediğini yapmakta özgür. Ancak bu program tamamlanmak zorunda. Aksi halde program olmaz." şeklinde konuştu.