Almanya’da 'çöl sıcakları' hayatı olumsuz etkiliyor. Asfaltlar eridi, tren seferleri iptal edildi. Fenalık geçirip tedavi altına alınanlar oldu. Serinlemek için suya girenlerden 12 kişi hayatını kaybetti. Yarından itibaren ise gök gürültülü sağanak bekleniyor.. Sıcaklıkta 24 ile 36 derece arasında hızlı değişimler yaşayacak.

Almanya’da son haftalarda bunaltıcı sıcaklar görülürken Cuma günü gölgede 40 dereceyi bulan sıcaklar 'çöl sıcakları' olarak nitelendirildi. Ülkede en son 2003'te bu kadar sıcak hava görülmüştü. Berlin'deki Federal Meclis’in kubbesinin sıcaklığının ise güneş altında 60 dereceyi gördüğü belirtildi.

Almanya’nın her tarafından sıcağın verdiği zarar haberleri gelmeye devam ediyor. Sıcaktan bazı asfaltlar eridi, tren seferlerinden çok sayıda iptal edilenler oldu, elektrik trafolarının aşırı sıcağa dayanıklı olmaması sebebi ile bazı televizyon yayınları kesildi. Trier kentinde bazı gençler sıcaktan fenalık geçirdi ve acil sevise kaldırıldı. Sıcaktan bunalan insanlar havuz, göl ve nehir kenarlarına koştular. Yetkililerin göl ve nehirlerde suya girilmemesi ikazına rağmen çok sayıda insan bunu umursamaması hayatlarına mal oldu.

Perşembe günü sadece Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) 4 kişinin boğularak hayatını kaybettiği açıklanırken ölü sayısı Almanya genelinde 12'yi buldu.

ISI DALGALANMASI: BİR GÜN 24 ERTESİ GÜN 36 DERECE OLACAK

Cumartesi günkü kavurucu sıcağın ardından Pazar sabah erkenden gelen yağmur serinletme sevinci yaşatırken bu sefer de fırtına insanları korkuttu. Özellikle KRV’de etkili olan sağanak yağmura gök gürültüsü ve sert rüzgarlar eşlik etti. Öğleye doğru 33 derecelik sıcağın tekrar kendini göstermesi ile birlikte nemli sıcak insanları bunaltmaya devam etti.

Potsdam Enstitüsü’nden İklim araştırmacısı Stefan Rahmstorf bu iklim dalgalanmasının uzun vadede artarak devam edeceğini bildirdi. Rahmstorf, normal iklimlerdeki sıcaklık durumuna göre dalgalı iklimlerde ısı rekorunun beş kat daha fazla olacağını ifade etti.

Meteorolojiden alınan bilgiye göre önümüzdeki haftalarda da yine sıcaklık 27 ile 33 derecede seyredecek. Almanya'nın kuzey ve batısına daha serin havalar hakim olacak. Salıdan itibaren ise batı taraflarında yine gök gürültüsü bekleniyor. Isı dalgalanması ise 24 ile 36 derece arasında gerçekleşecek.