Türkiye’de 24 Nisan 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilecek olan Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı anma törenlerinde Almanya’yı Savunma Bakanlığı Müsteşarı Markus Grübel temsil edecek. Federal hükümet 24 Nisan 2015’te Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 1915 olaylarının 100. Yılı anma törenlerine ise Avrupa Birliği Bakanı Michael Roth'u (SPD) gönderiyor.

Türkiye, Almanya’dan hem Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’u hem de Başbakan Angela Merkel’i Çanakkale'ye davet etse de Gauck ve Merkel olumsuz cevap verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck tercihini Ermenilerden yana kullandı. Cumhurbaşkanı Gauck, Berlin’de Almanya Katolik Kilisesi, Alman Protestan Kilisesi ve Almanya Ermeni Kilisesi’nin düzenleyeceği Ermeni soykırım iddialarının 100. Yılı ayinine katılacak. Berlin Oberpfarr ve Dom Kilisesi’nde 1915 olaylarının 100.yılı kapsamında gerçekleştirilecek ayinde Gauck konuşma yapacak.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan basın duyurusunda “Ermeni Soykırımının 100. Yılı’nda Ekümenliğin Ayini’nde anma ve hitap” ifadesine yer verilmesi Gauck’un konuşmasında “soykırım” deme ihtimalini güçlendirdi. Cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan açıklamada ise "Cumhurbaşkanı Berlin’de katılacağı ayinle Osmanlı İmparatorluğunda Ermeniler ve diğer Hıristiyan azınlıkların yaşadığı acıları anacak" ifadelerine yer verilmişti. Böylece ilk defa bir Alman Cumhurbaşkanı 1915 olayları ile ilgili anma programına katılmış olacak.

Öte yandan Alman Parlamentosu’nda 24 Nisan 2015 tarihinde 1915 olayları için özel ‘100.yıl’ oturumu yapılacak.