Almanya ve Avusturya’nın, sınırların açılmasını kabul etmesi sonrası sadece Cumartesi gecesi 11 bin kişi Macaristan’dan çıkış yaptı. Bine yakın kişi tren garlarında gecelerken Başbakan Angela Merkel Macar mevkidaşı Orban ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde acil durumun devam ettiğini ifade etti. Macaristan sınırından Nickelsdorf beldesine giriş yapan binlerce mülteci, buradan Almanya’ya devam etmek için tren ve otobüslere bindirildi. Avrupa’da faaliyet gösteren Time to Help Yardım Zamanı Derneği, Nickelsdorf'taki mültecilere sıcak çorba ve yemek ikramında bulundu.

Trenlere bindirilen binlerce Suriyeli ve Afgan mülteci, zorlu yolculuğun ardından hafta sonunda Almanya’nın Münih kentine ulaştı. Mültecileri Münih’te yardımsever vatandaşlar yiyecek, içecek ve giyeceklerle karşıladı. Almanya, 7 ayda 250 bini bulan mülteci sayısının yıl sonunda 800 bine ulaşmasını beklediğini açıklamıştı. Gelen mültecilerin dörtte birinin Suriyeli olduğu ifade ediliyor.

KİMSE YOK MU’NUN PARTNERİ TİME TO HELP’TEN MÜLTECİLERE SICAK YEMEK

Avrupa’da faaliyet gösteren Time to Help Yardım Zamanı Derneği Nickelsdorf’ta gelen mültecilere sıcak çorba ve yemek ikramında bulundu. Polis araçlarından Arapça anonslarla ‘Türk derneği tarafından helal sıcak yemek dağıtılmaktadır’ ifadeleriyle duyurulan yemek ikramı Suriyeli, Iraklı ve Afgan mülteciler tarafından büyük ilgi gördü. Mültecilere mercimek çorbası, pilav ve türlüden oluşan menü dağıtıldı. 10 kadar gönüllünün Macaristan sınırına giderek gerçekleştirdiği organizasyon dün de Viyana Westbahnhof tren istasyonunda devam etti.

Nicklersdorf Belediye Başkanı Gerhard Zapfl, Alman televizyonlarına sıcak yemek organizasyonundan ve Müslüman Avusturyalıların da mülteci krizinde kendilerine destek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zapfl, dernek görevlileri ile hatıra fotoğrafı çektirirken helal olmadığı için et yemeyi reddeden Müslüman mültecilere helal et getirilmesinden hoşnut olduğunu ifade etti.

Time to Help Başkanı Ahmet Özgündoğan, havaların soğuk olmasından dolayı sıcak çorba ve aş dağıtmaya karar verdiklerini belirtti. Macaristan sınırındaki Nickelsdorf'a geldiklerine sevindiklerini aktaran Özgündoğan, yardımsever Avusturyalıların her türlü malzemeyi istasyona getirdiklerini belirtti. İstasyondaki tek eksiğin sıcak yemek olduğunu söyleyen Özgündoğan, “Hava serindi. Buradaki insanların, çocukların kursağından sıcak bir çorba geçmesini istedik. Biz de o eksikliği tamamladık.” dedi.

Mültecilerin kendilerine büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Özgündoğan, yardımın şu an için yeterli olduğunu kaydetti.

İki günde 1100 kişiye sıcak yemek dağıtan dernek, Alman ve Avusturya medyasının da ilgisini çekti. Avusturyalı gazeteciler, Time to Help Yardım Zamanı Derneği’nin çalışmalarından sosyal medyada övgüyle bahsetti.