Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 1974’le ilgili açıklamasının 'mertlik göstergesi' olduğunu söyledi.

Barış Harekâtı nedeniyle Rum tarafında bir dizi “anma ve kınama etkinliği” düzenlenmekte olduğu bildirildi. Anastasiadis dün akşam Korno’daki “Kayıplar Panoraması”nda düzenlenen törende, Akıncı’nın dünkü açıklamasından çok memnun olduğunu belirterek “Mertlik göstergesidir.” dedi. Anastasiadis bu sabah da Yunan Askeri Mezarlığı’nda düzenlenen anma töreninde 20 Temmuz için “hüzünlü anı günü” nitelemesinde bulundu.

Tören sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Rum lider, "Kimi yas tutarken kiminin bayram yapması üzücü. Kıbrıslı Türk liderin, bir barış operasyonu değil savaş olduğunu teslim ettiği dünkü açıklaması rahatlatıcıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretiyle ilgili sorusuna karşılık Rum lider, “Sayın Erdoğan’ın tahriklerden kaçınarak ülkesinin, bu kabul edilemez duruma son verme kararlılığını en azından ima etmesini dileyelim.” cevabını verdi.

AKINCI NE DEMİŞTİ?

Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında yaptığı açıklamada, "41 yıl önce, 'biz adaya savaş için değil barış için gidiyoruz ve yalnız Kıbrıslı Türklere değil Kıbrıslı Rumlara da barış getirmek istiyoruz’ diyerek harekat kararını alan, başta dönemin Başbakanı Bülent Ecevit olmak üzere, bugün hayatta olmayan diğer tüm yetkilileri ve canını veren şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum." ifadelerini kullandı.

Akıncı açıklamasında ayrıca, "Kuşkusuz ki biz adına ‘Barış Harekatı’ desek de bu bir savaştı. Ve savaşın koşulları hiç kuşkusuz zor ve çetindi. Kimimiz yaşamını, kimimiz yakınını kaybetti. Ocaklar söndü, aileler dağıldı. Ayrıca binlercemiz göçmenlik travmasıyla başa çıkmak durumunda kaldık." demişti.