Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Rusya’nın Güney Kıbrıs’tan askeri üs talep ettiği şeklindeki haberleri yalanladı.

Rum basını, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün Rus haber ajansı ITAR-TASS’a Rusya’yla imzalanması söz konusu olan anlaşmalara ilişkin açıklamada bulunduğunu yazdı.

Politis gazetesi, Anastasiadis'in, Rusya’nın askeri uçak ve gemilerinin Güney Kıbrıs’taki askeri havaalanı ve limanlarını “acil durumlar ve insani operasyonlarda kullanabilmesinin” mümkün kılınması amacıyla müzakere ettiklerini yazdı. Habere göre Anastasiadis ayrıca, Güney Kıbrıs ve Rusya’nın, aralarında mevcut askeri anlaşmaları da güncelleyeceklerini vurguladı.

Yine aynı gazete, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in de Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı çerçevesinde Rum haber ajansının konuya ilişkin sorusunu yanıtladığını ve Rusya’nın Güney Kıbrıs’tan askeri üs talebi olduğu yönündeki haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söylediğini aktardı.

Kasulidis, Rusya’dan bu yönde bir talebin dahi yapılmadığını belirterek Anastasiadis’in “Cyprus Weekly” gazetesindeki röportajında sözünü ettiği anlaşmanın ise, yıllar önce Güney Kıbrıs’a satılmış askeri teçhizatın bakımı ve mevcut anlaşmalara göre yedek parçalarının alınmasına ilişkin olduğunu kaydetti.