Avrupa Parlamentosu, bugün düzenleyeceği Türkiye’de basın hürriyeti başlıklı konferans öncesi yaptığı açıklamada Cumhurbaşbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağır sözlerle tenkit etti.

Yeşiller Grubu ile birlikte programı düzenleyen Liberallerin lideri Guy Verhofstadt, Erdoğan’ın sözlerini tutmadığını belirtti. Türkiye’de son derece ciddi ve endişe verici gelişmelerle ilgili AP’nin açık bir müzakere vaktinin geldiğini ifade eden Verhofstadt, Belçika Başbakanlığı döneminde Türkiye’ye verdiği destek ve Erdoğan’ı takdir eden açıklamaları ile biliniyor.

"DEMOKRATİK VE HOŞGÖRÜLÜ TÜRKİYE" SÖZÜNÜ TUTMADI

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın yurtdışı çıkış yasağı dolayısıyla telekonferansla katılacağı toplantı öncesi bir açıklama yapan Liberallerin lideri, Erdoğan ve AK Parti’nin başta söz verdikleri gibi modern, demokratik ve hoşgörülü bir Türkiye inşa etme sözünü tutmadığını vurgulayarak, askeri ve bürokratik nüfuzun sonlandırılmasına yönelik kazanımların kaybolduğunu kaydetti.

Belçika eski Başbakanı Verhofstadt, bu kazanımların yerini otoriter eğilimlerin, güvenlik kanunlarının, eleştiriye tahammülsüzlüğün aldığını kaydederken, AB’nin gazetecilere her türlü desteği vermesi gerektiğini vurguladı.

Hollandalı Liberal Marietje Schaake de, Türkiye’de basın hürriyetinin hükümetin ağır baskısı altında olduğunu belirtti.