Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türk asıllı Alman üyesi İsmail Ertuğ, Türk hükümetinin Koza-İpek baskınında hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı hareket ettiğine dikkat çekti. Ertuğ, tek başına iktidar olmaya muhtaç olan Erdoğan'ın elinden geleni can havliyle yaptığını vurguladı.

Polis baskının şiddetle kınayan İsmail Ertuğ, polis baskını sırasında muhalif televizyon kanallarını korumaya çalışan barışçıl göstericilerin darp, biber gazı ve tazyikli suya maruz kaldığını vurguladı. Hükümetin, basın kuruluşlarıyla ilgili 'teröre destek propagandası' iddiasının ise çok zayıf olduğunun altınu çizdi.

AP'deki Türkiye'nin Dostları Grubu'nun Eşbaşkanı İsmail Ertuğ, "Besbelli ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Kasım'daki çok önemli milletvekilliği seçimlerinden önce tüm eleştirel medyayı saf dışı bırakmak istiyor. Zafere o kadar muhtaç ki tek başına iktidar için her şeyi can havliyle yapıyor: Hukukun üstünlüğünü çiğniyor, polis gücünü istismar ediyor, basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırıyor. Türkiye'de demokrasiden daha fazla tehdit altında olan bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'ne ve özellikle de Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de çağrı yapan İsmail Ertuğ, itibarlarını kaybetmek istemiyorlarsa, Erdoğan'a verdikleri son destek konusunda bir kez daha düşünmelerini istedi. Ertuğ, "Türkiye açıkça bir otokrasiye dönüşürken, Türkiye ile daha fazla işbirliği ancak demokrasinin temel değerlerine, hukukun üstünlüğüne ve basın-ifade özgürlüğüne sayı gösterilmesi durumunda yapılmalı." dedi.