Son yıllarda dünyanın birçok ülkesine olduğu gibi Almanya’da da satışı oldukça artan ve birçok ailenin şebeke suyunun içilmesinde sakınca gördüğünden dolayı tercih ettiği su arıtma cihazları ile ilgili bir test, mahkemelik oldu. Stuttgart yakınlarında artıma cihazı satıcısının yaptığı testten etkilenerek 2 bin Euro’dan fazla ödeme yaparak cihazı satın alan bir müşteri daha sonra testin suyun arıtılması ile ilgisinin olmadığını öğrenerek mahkemeye başvurdu. Bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme müşteriyi haklı buldu.

Kimyagerler piyasada sık rastlanan kirli su, temiz su testinin aslında çok basit bir elektroliz olayı olduğunu ve suyun temiz ya da kirliliğinin delili olmayacağını ifade ediyor. Söz konusu testte bir bardak şebeke suyuna ve bir bardak arıtma cihazından çıkan suya test cihazının ucundaki iki elektrot batırılıyor. Cihaz çalıştırıldığında şebeke suyunun renginin kahverengiye dönüştüğü ve çözelti oluştu görülüyor. Arıtılmış su bulunan bardakta ise bu durum izlenmiyor. Uzmanlar elektrolizde kullanılan elektrotların genellikle çelik olduğunu ancak bu tür test cihazlarında anot ucunda yoğun demir kaplaması yapıldığına dikkat çekiyor.

Su iletken olduğundan test sırasında demir serbest kalıyor ve suyun rengi kahverengileşiyor. Su klorlu olduğu zaman iletkenliği daha da arttığından kahverengi renk daha da koyulaşıyor, demir ve klor tepkimesinden dolayı tortu da oluşabiliyor. Test sırasında arıtılmış suyun bulunduğu bardağa biraz sofra tuzu atıldığında da aynı manzara ile karşılaşılıyor. Su İdaresi ise bölgede suların yılda 400 bin kez testten geçtiğini bildirerek ekstra filtrelemeye ihtiyaç olmadığını duyurdu.