Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesi ile karikatürist Özer Aydoğan ve Bahadır Baruter’e verilen hapis cezalarına tepki gösterdi. AİHM’nin yayınladığı 2014 raporunda ifade özgürlüğüyle konusunda karar verilen 47 davanın 24'ü Türkiye aleyhine açılmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks bugün yaptığı yazı açıklama, Türkiye’de cumhurbaşkanına hakaret davalarının artması sebebiyle endişe duyduğunu ifade etti. Buna bağlı olarak Penguen dergisi karikatüristlerine verilen cezayı kınadığını söyledi. Nils Muižnieks, AİHM içtihatlarıyla devlet, kurum veya bir kitleye karşı yapılan eleştirilerin ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdiğini; bunu destekleyen birçok kararın olduğunu söyledi. Muižnieks, Türkiye'deki gerginliğin yumuşaması için yetkililere çağrıda bulundu.

Penguen dergisi karikatüristleri Özer Aydoğan ve Bahadır Baruter Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı köşke çıkışını konu edinen karikatür sebebiyle 11 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza günlük 7’ier lira para cezasına çevrilmişti. Penguen dergisi cezadan sonra yaptığı açıklamada, karikatürde hiçbir hakaret ögesi bulunmadığını savunmuş ve kararı özgür düşünceyi yıldırmaya yönelik bir karar olarak nitelendirmişti.