Avrupa Parlamentosu’nun aksine 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak adlandırmayan Avrupa Komisyonu’nun sözcüleri günlük olağan basın toplantısında gazetecilerle tartıştı.

Gazeteciler, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Komşuluk Siyaseti ve Katılım Müzakereleri'nden sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın sözcüsü Maja Kocijancic’e 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak adlandırılması için Komisyon’un neyi beklediğini sordu. Sözcü ise üye ülkeler arasında oluşturulan ortak pozisyonu seslendirdiğini tekrarladı. Komisyonun baş sözcüsü Margaritis Schinas da devreye girerek durumu açıklamaya çalıştı.

Fakat bu yönde soru soran gazeteciler, bu açıklamalardan tatmin olmadı Bir gazeteci, "Demek ki, Komisyon’un bu soruya verebilecek cevabı yok. Ben bunu anlıyorum." dedi. Schinas, bunun üzerine, “Öyleysen ben de sizin pozisyonunuz hakkında yorum yapayım. Komisyon’un bu konuda cevap verdiğini söylüyoruz. Siz buradan ayrılınca Komisyon’un ne dediği hakkında yorum yapabilirsiniz. Ama ‘Komisyon cevap vermedi’ demek haksızlık olur. Burada bu konuyu beş defa tartıştık.” dedi.

Maja Kocijancic, bir soru üzerine Türkiye hakkında yazılan ilerleme raporlarında Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını ekledi.