Türkiye'de hükümetin Zaman Gazetesi'ne baskın yapabileceği ve aralarında Zaman'ın Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in de bulunduğu çok sayıda gazeteciyi tutuklayabileceği iddiaları üzerine Avrupalı Liberaller, Avrupa Birliği’ni göreve davet etti.

Avrupalı Liberallerin lideri Sir Graham Watson, ‘Avrupa’nın Dışişleri Bakanı’ olarak anılan AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye gönderdiği mesajda, Türkiye’de iktidarın Zaman'a el koyabileceği iddialarını gündeme getirdi ve Brüksel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı uyarmasını istedi. Watson’ın, Mogherini’ye gönderdiği mesajın başlığını ‘Erdoğan Zaman'a el koyabilir’ şeklinde atması dikkat çekti.

Türkiye’nin resmen AB ile üyelik müzakereleri yürüten aday ülke olduğuna dikkat çeken Sir Watson, Avrupalı Liberallerin lideri olarak Erdoğan’ın uyarılmasını istedi. Watson, Erdoğan’a muhalif seslerin bu şekilde bastırılamayacağının söylenmesi gerektiğine işaret etti. Watson, 2004-2009 yılları arasında da Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanlığı’nı yürütmüştü.

Sir Watson’ın Mogherini’ye gönderdiği mesaj metni şöyle :

"Sn Yüksek Temsilci,

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin en önemli muhalif gazetelerinden ve Gülen Hareketi ile irtibatlı olan ZAMAN’a el koyabileceğine dair Türkiye’den gelen haberlerin farkında olduğunuza eminim. Avrupalı Liberaller ve Demokratlar İttifakı Başkanı olarak, müdahale ederek Erdoğan’ı muhalif seslerin böyle susturulamayacağı konusunda uyarmanızı rica ediyorum. Türkiye hâlâ resmen AB ile üyelik müzakereleri yürüten aday bir ülke ve böyle bir tavır tepkisiz geçiştirilmemelidir.

Cevabınızı bekliyorum.

Saygılarımla,

Sir Graham Watson"