Avrupa Konseyi'nin ırkçılık komisyonunun yayınladığı 2014 raporunda özellikle internet üzerinden yükselen nefret ve ırkçılığa vurgu yapılıyor. Avrupa’nın önümüzdeki yıllarda en büyük sorunun ırkçılık, antisemitizm ve İslamafobi olduğu dile getiriliyor.

Avrupa Konseyi Genel Sektereri Thorbjörn Jagland, konu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında; yükselen ırkçılık, antisemitizm ve islamofobi ile ilgili önlemler almaları gerektiği konusunda devlet yetkililerine çağrıda bulundu. Raporda özellikle internetin, hoşgörüsü olmayan, ırkçı, nefret ve hakaret söylemleri ile dolu bir platforma dönüştüğü dile getiriliyor. Geleceğe yönelik en büyük tehdit olarak ise İslamofobi, ırkçılık ve antisemitizm görülüyor.

Jagland “Şu an birçok krizle karşı karşıyayız fakat Avrupa’nın geleceğini en çok tehdit eden sorun antisemitizm, ırkçılık ve İslamofobidir. Avrupalı liderler bu tehlikeli eğilimi durdurmak için ciddi önlemler almalıdırlar.” ifadelerini kulandı. Raporda ayrıca Ortadoğu’da krizler yükselirken, Avrupa’ya gelişigüzel gelen göçmenlerin yabancı düşmanlığını artırdığı ifade edildi.

Raporda Yahudi işletmelerine ve halkına yapılan saldırılarda ciddi artışların olduğu hatta bazı ülkelerde ikiye katladığına yer verildi. Özellikle Ortadoğu’daki krizlerden sonra Yahudilere yönelik nefretin yaygınlaştığı ifade ediliyor.

Siyahilerin mağduriyetlerinin hala devam ettiği belirtilirken, polis kontrollerinde de Afrika kökenlilere önyargılı davranıldığı belirtildi.

İSLAM KARŞITLIĞI AVRUPA’DA HIZLA YAYILIYOR

Raporda, slam karşıtı söylemler Avrupa’da hızla yayılırken, siyasilerin terör eylemlerinden dolayı bunu malzeme yaptıkları ve partilerin bunda başarılı oldukları dile getiriliyor. Bu şekilde İslam karşıtı düşüncelerin toplumda giderek daha çok yer bulduğu ifade ediliyor. Diğer taraftan antisemitizmin artmasında ise İslam'ı kötüye kullanarak terör eylemi yapan grupların etkisinin olduğu vurgulandı.