Avustralya Başbakanı Tony Abbott, ülkesindeki politikacıların seyahat harcamalarındaki yolsuzluklar nedeniyle sık sık gündeme gelmelerinin ardından açıklama yaptı. Abbott, siyasi figürlerin yaptıkları hareketler ve girişimlerinde toplumun tepkisinin ne olacağını çok iyi tahlil etmeleri gerektiğini belirtti.

Demecinde milletvekillerine mesajlar veren Abbott, “Milletvekillerinin seyahatlerinde yaptıkları harcamaları hesaplarken, bunların halk nezdinde kabul edilebilir olması, toplum değerlerine uygun olması gerekli ve çok önemlidir. Bu tür harcamalar yapılırken bir işyeri ya da ticarethane gibi düşünülerek kabul edilebilir olup olmadığı değerlendirilmeli. Ayrıca, bu harcamaların aynı zamanda toplumun beklentilerini de karşılaması gerektiği unutulmamalı” dedi.

Abbott, bu açıklamayı, Hazine Bakanı Joe Hockey’in ailesiyle Perth şehrine yaptığı ziyaretin masraflarını, vergi gelirlerinden aldığının ortaya çıkması üzerine yaptı. Hazine Bakanı'nın ailesiyle yaptığı seyahat için harcadığı 14 bin doları vergiden düşmesi siyaset çevrelerinde ağır şekilde eleştirildi.

Son bir kaç haftadan bu yana Avustralyalı politikacıların usulsüz harcamalarının ardı ardına medyada yer alması üzerine, konuyla ilgili sorulara muhatap olan Başbakan Tony Abbott, “Bu tür harcamalar kanuni olarak bakıldığında kurallara uygun olabilir. Ancak kanuna uygunluk, halkın ahlaki beklentilerine uygunluk anlamına gelmez” diye konuştu.

Politik şahsiyetler olarak siyasilerin toplumun gözü önünde bir hayat sürdüklerine işaret eden Başbakan Abbott, “Burada söylemek istediğim şey şu ki, nasıl ki bir ticarethanede belirli bir davranış ya da harcama hoş karşılanmıyorsa, aynı şeyler parlamentoda da hoş karşılanmıyor” şeklinde konuştu.