Avustralyalı yetkililerin, ülkeye yasadışı yollarla sığınmacı getiren insan kaçakçılarına para ödeyerek bu sığınmacıları Endonezya’ya gönderdiği iddiaları üzerine, Endonezya hükümeti soruşturma başlattığını açıkladı.

İddialar geçen hafta Endonezya’ya ait Batı Papua açıklarındaki Rote isimli uzak ada sahillerinde batan sığınmacı teknesindeki 65 sığınmacının ifadelerinin ardından ortaya atıldı. Kurtarılan sığınmacılar içinde bulundukları teknenin, sınır koruma ekipleri tarafından Avustralya sularında yakalandığını ve Endonezya’ya gönderildikleri iddiasında bulundu.

Rote Adası polis yetkilileri, sığınmacıları Avustralya’ya götüren kaçakçıların her birisine, sığınmacıları Endonezya’ya götürme karşılığında, Avustralyalı yetkililer tarafından 5 bin dolar ödendiğini belirtti.

İddialar, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop tarafından net bir şekilde reddedilirken, Endonezya Dışişleri Bakanlığı iddialar nedeniyle endişe duyduklarını açıkladı.

Endonezya Dışişleri sözcüsü Arramanatha Nasir, “İddialar doğruysa bu yapılan insanların hayatını tehlikeye atmaktır. Denizin ortasında kalmış insanlar, geri gönderiliyorlar.” dedi. Nasir, Endonezya polisinin durumu araştırdığını ve elde edilecek sonuca göre tavırlarını belirleyeceklerini ifade ederek, “Eğer iddialar doğruysa, ortada endişe verici bir durum var.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Avustralyalı yetkililerden aldığı para karşılığında, sığınmacıları Endonezya sularına götüren kaçakçının Endonezya polisi tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Endonezya’nın BM sığınmacılar sözleşmesine taraf olmadığı halde kendilerine gelen hiçbir sığınmacıyı denizin ortasında bırakmadıklarının altını çizen Nasir şöyle devam etti: "Eğer bir sığınmacı botu, Endonezya sularına girerse, denizin ortasında onları bir başka ülkeye ya da uluslararası sulara göndermeyiz. Bunu insani bir sorun olarak ele alırız."