Avustralya çapında yapılan bir araştırmaya göre, aile içi şiddet cumartesi akşamı doruk noktasına çıkıyor. Avustralya Kriminoloji Enstitüsü tarafından 2 yılı kapsayan aile içi 479 saldırı olayı ele alındı. 511 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların büyük çoğunluğu cumartesi akşamı gerçekleşti.

Araştırmada kadınların erkeklere oranla daha çok hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Cinayete kurban giden kadınların yüzde 76'sının katili kocaları. Bu cinayetler en fazla cumartesi akşam 6 ile gece yarısı arasındaki vakitte işleniyor. En az cinayet işlenen günleri ise pazartesi ve çarşamba. Kadınların eşlerinden sonra en fazla erkek arkadaşları tarafından öldürülüyorlar. Ayrıca aile içi cinayetlerin yüzde 70'ine yakını evde işleniyor. En fazla kullanılan cinayet aleti ise bıçak. Saldırıların yüzde 37'si bıçakla gerçekleştiriliyor. Saldırıların yüzde 24'ü darp, yüzde 16'si ise silahla gerçekleştiriliyor.

Aynı araştırmaya göre, Avustralya’da her 100 bin kişiden 1.1 kişi cinayete kurban gidiyor. Bu, rakam ise ülkede 1989 yılından bu yana kayıtlara geçen en düşük cinayet oranı. Aile içi cinayetlerin en büyük nedeni ise geçimsizlik ve alkolle alakalı tartışmalar. Aile içi cinayete kurban gidenlerin yüzde 42'sinin yaş ortalaması 38. Aile için cinayet kurbanların yüzde 18’ini ise çocuklar oluşturuyor. Araştırmanın kapsadığı iki yıllık dönemde 34 çocuk kendi aileleri tarafından öldürüldü. Bunların 9 tanesinin bir yaşın altındaki bebekler olması dikkat çekti.


Ülkede Aboricinler genel nüfus içindeki oranlarına göre en fazla cinayete kurban gidiyorlar. Ülkedeki cinayet ortalamasının 5 katı fazla oranda, yani her 100 bin Aboricin’den 5 tanesi cinayete bağlı yaşamını yitiriyor.