Avustralya Federal hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, 417 numaralı tatil vizesiyle Avustralya’ya çalışmaya ve ülkeyi gezmeye gelen turist işçilerin, işverenler tarafından suiistimal edilmeleri endişe verici seviyeye ulaştı. Avustralya Sınır Koruma ve Göçmenlik Departmanı tarafından yapılan açıklamada, 417 numaralı vizeyle çalışma hakkı verilerek, ülkeye gelen işçilerin durumu hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

ABC Televizyonu’nda yayınlanan popüler “Four Corners” isimli programda ilk defa duyurulan haberde, Avustralya’ya 417 numaralı turist vizesiyle gelen ziyaretçiler, masraflarını kazanabilmek ve Avustralya’ya gezebilmek için özellikle kırsal bölgelerdeki sebze, meyve ve tavuk çiftliklerinde çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. Söz konusu turist işçilere verilen ücretin önemli bir kısmı ise işçileri organize eden aracı şahısların cebine komisyon olarak gidiyor. Ayrıca parasını hiç alamayanlar da oluyor.

Avustralya olarak bu durumdan büyük bir rahatsızlık duyduklarını belirten Federal Göçmen Bakan Yardımcısı Michaelia Cash, yanlış yapanların peşinde olduklarını belirterek, “Bu tür haksızlıklara uğrayanlar durumlarını şikayet etsinler. Konuyla ilgili suçlamalar endişe verici. Avustralya’daki bütün işverenler gibi bu işçileri organize eden kurumlar da, işçilerine karşı bütün sorumluluklarını tam olarak yerine getirmek zorundadır.” dedi.