Avustralya’nın kuzey sahillerini aynı anda iki kasırga birden vurdu. Queensland Eyaleti’nde başlayan Marcia Kasırgası ve Northern Territory’de etkili olan Lam Kasırgası nedeniyle bütün ülke alarma geçti. Meteoroloji yetkilileri Avustralya tarihinde ilk defa iki kasırganın aynı anda görüldüğünü bildiriyorlar.

Şu anda saatteki hızı 200 kilometreyi bulan Lam kasırgası, Northern Territory Bölgesi sahillerindeki Milimgimbi’ye doğru yaklaşıyor. Marcia kasırgası ise daha büyük risk teşkil ediyor. 'Kategori 5' olarak tasnif edilen bu kasırga, insan hayatının yanısıra çok büyük maddi kayıplara neden olabiliyor. 1800’lü yıllarda başlayan kasırga kayıtlarından bu yana Avustralya’yı bu ölçüde sadece 4 adet kasırga vurdu.

Marcia kasırgası Queensland Eyaleti sahillerindeki Yeppoon’u geçerek eyaletin orta sahillerindeki Rockhampton’a yaklaştı. Kasırganın oluşturduğu rüzgarın şiddeti yer yer saatte 285 kilometreye kadar ulaşıyor. Bölgede rüzgar eşliğinde şiddetli bir yağmur da var. Denizde ise; yüksekliği birkaç metreye ulaşan dalgalar oluşuyor.

Meteoroloji Bürosu yetkilisi Phil Perkins, “Avustralya’da ilk defa iki ciddi kasırgayı aynı anda görüyoruz.” dedi.

Kasırga ve şiddetli yağmur nedeniyle oluşan su baskınları nedeniyle Sunshine Coast ile NSW Eyaleti’ni birbirine bağlayan onlarca yol ulaşıma kapandı.

Yetkililer Queensland Eyaleti’nde insanların dışarı çıkmamaları ve evlerinde kalmaları yönünde uyarılar yapıyorlar. Eyalet Başbakanı Annastacia Palaszczuk basına yaptığı açıklamada, "Şu anda Federal hükümet ile kasırganın muhtemel zararları konusunda temas halindeyiz. Acil müdahale ekiplerimiz hazır bekliyorlar." dedi.

Federal Başbakan Tony Abbott kasırga nedeniyle yaptığı açıklamada, “Şunun bilinmesini istiyorum ki bütün Avustralyalılar olarak düşüncelerimiz ve dualarımız kasırgaların meydana geldiği Queensland ve Northern Territory’de yaşayan insanlarımızla beraberdir. Eyalet başbakanı ile sürekli görüşüyoruz. Hükümet olarak her an yardıma hazırız. Böyle zamanlarda Avustralyalıların yetkililerin ikazlarını dikkatle dinlemeleri ve gerekli önlemleri harfiyen almaları büyük bir önem taşıyor. Ümit ediyoruz ki bu kasırgaları büyük bir zarar ve hayat kaybı olmadan atlatabiliriz.” dedi.

Bu arada alarm kapsamında bölgedeki spor karşılaşmaları da ertelendi. Marcia kasırgasının akşam 7’den itibaren etkisini azaltması ve kategori 2’ye gerilemesi bekleniyor.