Avusturya’nın saygın gazetelerinden Der Standard'ın ülkenin dış politikasına ilişkin yaptırdığı anket ilginç sonuçlar ortaya koydu. Ankette ‘hangi ülkeler Avusturya’nın uluslararası alandaki hedeflerini gerçekleştirmek için çok iyi partner olabilir’ sorusuna katılımcıların sadece yüzde 5’i Türkiye cevabını verdi. Türkiye’nin altında yer alan tek ülke ise iç karışıklarla uğraşan Ukrayna (yüzde 4) oldu.

Ankette birinci sırayı yüzde 68 ile Almanya alırken bu ülkeleri İsviçre ve İsveç takip etti. Kırım’ı kendisine bağlayarak uluslararası camianın yaptırımları ile uğraşan Rusya’da yüzde 6 oranında kaldı. Ankete katılanların yüzde 30’u Türkiye’yi uygun bir partner olarak görmezken katılımcıların yüzde 33’ü Türkiye ile ilişkileri ‘fazla yakın’ bulduğunu ifade etti. İlişkilerin yakınlığı dolayısıyla en çok eleştirilen ülke Türkiye olurken, Suudi Arabistan (yüzde 32), Suriye ve Irak (yüzde 22) ile ilişkileri ‘fazla yakın’ bulanlar Türkiye’den daha az oldu.

Geleneksel olarak Türkiye’nin AB sürecine en düşük desteğin olduğu ülkede, halkın Türkiye algısı 2012 yılında iyileşmişti. Türkiye’nin AB'ye tam üyeliğine karşıtlık 2010 yılında yüzde 61’lerde seyrederken 2012 yılında yüzde 47’ye gerilemişti.