Yeşiller/SPD koalisyon hükümetinin eğitim reformu ile birçok yeniliğin yaşandığı BadenWürttemberg Eyaleti’nde III. Eğitim Raporu açıklandı. Eyalet Eğitim Bakanı Andreas Stoch (SPD) tarafından açıklanan 400 sayfalık raporda, yeni okul sistemi ve öğrenci sayısının düşmesi gibi noktalar öne çıkıyor. Rapora göre bu öğretim yılında eyalette ilk ve orta öğretimde toplam 1,13 milyon, meslek okullarında 423 bin olarak öğrenci eğitim görüyor. 2009/10 öğretim yılından bu yana ilk ve orta öğretimdeki öğrenci sayısı 105 bin, meslek okullarındaki öğrenci sayısı ise 14 bin kadar azalmış.

Öğrenci sayısındaki azalmanın devam edeceği tahmin edilirken, bunun eyaletteki şehirlere göre de farklılık göstereceğine de dikkat çekiliyor. Mevcut gidişata göre 2030 yılına kadar öğrenci sayısının yüzde 15 civarında azalacağı tahmin ediliyor. Raporda yer alan önemli noktalardan biri de eğitim reformları kapsamına 2012 yılından itibaren yapılan ilkokul sonrası okul tavsiyesinin velilerin inisiyatifine bırakılması düzenlemesinin sonuçları oldu. Söz konusu uygulama ile Hauptschule ve Werkrealschulelerde öğrenci sayısının azaldığı dikkat çekiyor.

Uygulama başlamadan önce 2011 yılında ilkokul sonrası bu okullara giden öğrenci oranı yüzde 20 iken, 2012 yılında bu oran yüzde 7,4’e düştü. Yine ilkokul sonrası okul tavsiyesindeki değişiklikten dolayı 2012-13 öğretim yılında Gymnasium ve Realschulelerde öğrenci sayısında hızlı artış olduğu da rapora yansıdı. Raporda göçmen kökenli öğrencilerin Abitur ve Fachhochschulreife konusunda da başarısının arttığı gözleniyor. Buna göre 2013 yılında göçmen kökenli öğrencilerin yüzde 20’si Abitur ve Fachhochschulreife yapmış. Bu oran 2009 öğretim yılında yüzde 14 olarak kayıtlara yansımıştı. Alman öğrencilerde Abitur ve Fachhochschulreife oranı ise yüzde 48 civarında.