Almanya'nın Köln şehrinde 13 Eylül’de yapılması planlanan büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin ertelenmesi gündemde. Köln’de seçimlere 11 gün kala, hazırlanmış olan oy pusulasındaki “hukuka aykırılık” tartışmalara yol açtı.

Köln Bölge Valiliği 2 Eylül Çarşamba günü oy pusulasının bu haliyle “yasalara aykırı” olduğunu açıkladı. Söz konusu oy pusulasında partilerin adları büyük yazılırken, bağımsız adayların isimleri listenin sonlarında ve küçük yazıldı. Seçime Sosyal Demokrat Parti (SPD), Almanya için Alternatif (AfD) gibi partiler kendi adaylarıyla girerken; Hıristiyan Demokratik Birlik, Yeşiller, Hür Demokrat Parti ve Korsanlar ise bağımsız aday Henriette Reker’i destekleyerek girecek.

Hazırlanan oy pusulasında CDU, Yeşiller, FDP gibi partilerin adları olmadığı gibi, destekledikleri aday Reker’in adı da altıncı sırada ve küçük puntolarla yer alıyor. SPD ise oy pusulasının başında yer alıyor. Şimdiye kadar SPD tarafından yönetilen Köln’de 2014’te yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi Seçimleri’nde de yanlış oy sayımı yapıldığı, İdare Mahkemesi tarafından tekrar oy sayımıyla tespit edilmiş, SPD’nin bir encümeni azalırken, CDU bir koltuk daha kazanmıştı.

Valiliğin, pusulanın yasalara aykırı olduğunu açıklamasından sonra bağımsız aday Reker’in basın toplantısına destek veren Schleswig-Holstein Eyaleti Adalet Bakanı Anne Lütkes, gelişmeyi “Oy pusulası kaosu. Bu bir felakettir. Hukuki güvence içeren bir çözüm talep ediyorum.” diye değerlendirdi. Kent yönetimi kriz toplantısı yaparken, Reker ve SPD’li aday Jochen Ott seçim tarihinin ertelenmesini talep etti. Köln Büyükşehir Belediyesi ise valilikten yeni bir seçim tarihi belirlenmesini istedi.

55 bin kişinin direkt seçim ve mektupla çoktan oyunu kullandığı Köln’de seçimler için tarihin ne olacağı merak ediliyor. Yerel Seçimler Yasası en geç beş hafta içinde seçimlerin yapılmasını öngörüyor. Bu ise 18 Ekim’e denk geliyor. Seçimin ertelenmesinin ise Köln’de 1 milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.