Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasanın bir kişi için yazılamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz 23 Haziran'da parlamentoda bulunan Goran(Değişim) partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB), İslami Birliği Partisi, İslami Toplumu Partisi(Komel), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlık süreci ile ilgili 4 ayrı yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu.

Ancak Kürt partilerinin bu girişimi Kürdistan Demokrat Partisi'nin(KDP) tepkisini çekmişti. Bu nedenle KDP milletvekilleri meclis oturumunu boykot etmişti. KDP, Barzani’nin başkanlık sürecini uzatmak için diğer siyasi Kürt partileri ile bir araya gelip uzlaşmaya çalışıyor.

Bugün Neçirvan Barzani’nin başkanlık ettiği KDP heyeti, Erbil’de bulunan İslami Birliği Partisi'nin Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Heyet, İslami Birliği Partisi Genel Sekreteri Muhammed Ferej tarafından karşılandı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Muhammed Ferej, iki tarafın görüşlerinin birbirine çok yakın olduğunu söyledi.

Fere, "Bugün gündemimizde iki önemli konu vardır. Biri başkanlık süreci, diğeri anaysa meselesidir. Tüm siyasi partiler bu iki konu üzerinde ciddi bir şekilde çalışmalı ve uzlaşma yolu seçmelidir” şeklinde konuştu.


Muhammed Ferej ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Barzani, önümüzdeki günlerde diğer siyasi partilerin liderleri ile de bir araya geleceğini kaydetti.
Anayasanın bir kişi için yazılamayacağını belirten Barzani:” Kişiler geçicidir, bugün var yarın yoktur. Ancak bu millet ve bu ülke hep kalacaktır. Bunun için kişiler üzerine bir anayasa yazmamalıyız. Diğer siyasi partilerin de bu gözle anaysa ve başkanlık sürecine yaklaşmalarını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tek bir partinin isteği şeyler üzerinde uzlaşmanın olamayacağını belirten Barzani," Bu dönemde tüm siyasi partilerin öngördüğü çözümü ele alarak bir noktada buluşmamız lazım. Hepimiz bir araya gelip diyalog yolu ile sorunlarımızı çözmeliyiz. Kürdistan için hangi anaysa en uygun ise onun üzerinde anlaşmalıyız. ” dedi.

Barzani'nin görevi 20 Ağustos'ta tamamlanacak. Neçirvan Barzani 20 Ağustos'ta başkanlık seçiminin yapılması için Yüksek Seçim Kurulu(YSK) yazı yazmıştı. Ancak YSK, bütçe ve yeterli zaman bulunmaması nedeni ile o tarihte seçimin yapılamayacağını duyurmuştu.