Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bağımsız Kürdistan’ın muhakkak bir gün kurulacağını belirtti. Barzani, “Gelecek yıl, ya da ne zaman olacağını bilemem, ama kesinlikle geliyor.” dedi.

Beyaz Saray’ın daveti üzerine başkent Washington’da bulunan Mesut Barzani, saygın düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi'nde konuştu. Barzani, bağımsız Kürdistan, IŞİD ile mücadele, ABD ile ilişkiler ve bölgedeki diğer Kürtlerin geleceği konusunda sorulara cevap verdi.

Barzani, Kürtlerin geleceğini belirleme fırsatının referandumla Kürt halkına verilmesi gerektiğini dile getirdi. Referandum sürecinin şiddetten uzak, barış ve anlayış içinde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Barzani, söz konusu sürece kadar mevcut sorunların çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

“Bağımsız Kürdistan ne zaman kurulacak?” şeklinde bir soru üzerine Barzani, “Gelecek yıl, ya da ne zaman olacağını bilemem, ama kesinlikle geliyor.” cevabını verdi. Referandumun IŞİD ile mücadele sebebiyle ‘ertelendiğini’ kaydeden Barzani, bölgede güvenliğin tekrar sağlanmasının ardından referandumun gerçekleşeceğini kaydetti. Barzani, “Bu devam eden bir süreç ve biz bunun barış, anlayış ve diyalog yoluyla gerçekleşmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. Barzani, “seçim ve referandum komitesi”nin kurulmasının bu yönde atılan adımlardan biri olduğunun altını çizdi.

IŞİD İLE MÜCADELE

Bölgesel Yönetim Başkanı IŞİD ile mücadelede başarılı olduklarını belirterek kararlılık mesajı verdi. IŞİD’in ‘yenilemez’ tabusunun kırıldığını ve bazı bölgelerden temizlendiğini anlatan Barzani, mücadelenin etkili bir şekilde sürdürülebilmesi için silah yardımı gerektiğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kürtlerin silahlandırılmasından yanan olduğunu dile getiren Barzani, “Burada önemli olan Peşmergenin silah elde etmesi. (silahlar) Nasıl gelecek? Hangi yolla? Ama bu Peşmergenin silaha ihtiyaç duyduğu gerçeğinden daha önemli değil.” dedi.

IŞİD tehlikesi dolayısıyla evlerini terk eden bir buçuk milyon mültecinin Kürdistan Bölgesi’ne sığındığını belirten Barzani, “Mültecilere ev sahipliği etmenin ekonomik maliyeti çok yüksek. ABD ve uluslararası toplumu bize yardım etmeye çağırıyorum dedi.

Mesut Barzani ayrıca temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile bir araya geldi.