Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan ettiği "25 Mart 1821 Ulusal Bağımsızlık Bayramı", başkent Atina'da düzenlenen askeri törenlerle kutlandı. Yunan parlamentosunun bulunduğu Sintagma Meydanı'nda yapılan askeri geçit törenine yağmura rağmen her yaştan vatandaşın yoğun katılımı dikkat çekti. Önceki yıllarda tören alanına vatandaşların girişini yasaklayan uygulama bu yıl kaldırıldı.

Yunanistan’da ‘25 Mart Bağımsızlık Günü’, eski yıllarda halkın ekonomik kriz sebebiyle hükümet ve siyasileri protesto edebileceği gerekçesiyle yoğun güvenlik önlemi altında kutlanırken, bu yıl tam tersine halkın tören alanına girmelerine izin verilmesi coşkuya sebep oldu. Töreni 12 Mart'ta görevi devralan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile ülkenin yeni Başbakan'ı Aleksis Çipras da ilk kez izledi. Eski yıllarda yasak olan Meçhul Asker anıtını da bu yıl vatandaşların ziyaret etmesine izin verildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un Meçhul Asker anıtına çelenk koymasıyla başladı. Başbakan Çipras'ın da katıldığı törende bakanlar, siyasi parti temsilcileri, askeri yetkililer ve yabancı ülke büyükelçileri törenleri de hazır bulundu. Kutlamalara Türkiye'yi temsilen Atina Büyükelçisi Kerim Uras katıldı.

TANKLAR GEÇİT YAPTI

Sintagma Meydanı’nda yapılan askeri geçit törenine, mekanize, kara ve hava kuvvetlerinin ağır askeri araçlarının gösterisi damga vurdu. Silahlarını sergileme fırsatı bulan Yunan ordusu, onlarca tank, füze bataryası, hafif ve ağır silahlarla donatılmış askeri araçlarıyla protokolü selamladı. Savaş uçakları ile helikopterlerin, art arda tören alanı üzerinden gerçekleştirdikleri alçak uçuş gösterisi ilgiyle izlendi.

Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri mensupları, siyasi ve askeri yetkilileri selamlarken, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bağımsızlık mücadelesini başlatan askerleri temsilen etekli Evzonların geçit töreni, büyük alkış topladı.

Yunanistan'ın Selanik ve diğer şehirlerinde de kutlama törenleri düzenlendi.

ÇİPRAS: HER ŞEY MÜCADELE İLE KAZANILDI

Törenin ardından ekonomik krizden çıkış umudunu bir kez daha dile getiren Başbakan Aleksis Çipras, vatandaşların yanına giderek kurtuluş bayramlarını kutladı. "Bugün, hiçbir şeyin bize hediye edilmediğini anlamak gerekir." diyen Çipras, "Her şey büyük mücadele sonunda kazanıldı." ifadelerini kullandı. Çipras, Yunanistan'ın kurtuluşuyla kazanılan hürriyet, bağımsızlık ve Yunan halkının onurunun korunması gerektiğini sözlerine ekledi.