Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler’in (BM) mültecilere yardım kuruluşunun, Gazze’ye yardımlarını koordinasyon eksikliği dolayısıyla kestiğini duyurmasına tepki gösterdi. Kurtulmuş, “Bu büyük bir ayıptır, koodinesizliktir, niyetsizliktir, aslında bu büyük bir şekilde bütün dünyanın anlı şanlı BM kuruluşunun ve onun arkasındaki siyasi iradenin Holokost benzeri bir iradeye teslim olmasıdır, bunu kabul etmek mümkün değil. Eğer Gazze’yi yeniden imar edemiyorlarsa Türkiye, Gazze’yi yeniden imar etmeye hazırdır.” dedi.

‘Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi Strateji Geliştirme Çalıştayı’ Ankara Meyra Otel’de yapıldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Afet ve Acil Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay da çalıştaya katıldı. Etkinliğin başlangıcında Afet Yönetimi Strateji Belgesi ile ilgili bilgiler verildi.

Katılımcılara hitapta bulunan Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler (BM) mültecilere yardım kuruluşunun Gazze yardımlarını; koordinasyon eksikliği ve hazırlık eksikliği dolayısıyla kestiğini duyurduğuna işaret ederek, “ 724 milyon dolarlık bir bütçe. Bu bütçenin sadece 150 milyon doları toplanabildiği için yardımların kesildiği kamuoyuyla paylaşıldı. Niyetsiz olmak mı desem, hazırlıksız olmak mı desem, koordinesiz olmak mı desem ya da hiçbir şekilde yardım uygulanmasını istemiyorlar mı desem?” şeklinde konuştu.


Kurtulmuş, Faşizm'in, Nazizm'in zulmünden yani Holokost'tan kurtulanların 70. yıl dönümüne denk gelen bir günde BM tarafından böyle bir açıklama yapıldığına dikkat çekerek, “Dünya Holokost’tan kurtulanların yıl dönümünü idrak ederken bununla ilgili dünyanın her tarafında demeçler yapılırken aynı gün içinde BM yoksul mültecilere yardım kuruluşu ise Filistin’de Holokost benzeri baskıya maruz kalan yakılan, yıkılan on binlerce evi onaramayacağız diyerek bütün dünyaya ilan ettiler.” dedi.

Gazze’ye yardımın yapılamamasına da tepki gösteren Kurtulmuş, “Bunu sadece size değil bütün dünyanın gündemine arz ediyoruz. Bu büyük bir ayıptır, koodinesizliktir, niyetsizliktir, aslında bu büyük bir şekilde bütün dünyanın anlı şanlı BM kuruluşunun ve onun arkasındaki siyasi iradenin Holokost benzeri bir iradeye teslim olmasıdır, bunu kabul etmek mümkün değil. Eğer Gazze’yi yeniden imar edemiyorlarsa Türkiye Gazze’yi yeniden imar etmeye hazırdır. Türkiye böyle bir imkana sahiptir. Türkiye, Gazze’ye yardım etmeye dünden hazırdır.” düşüncesini aktardı.