Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, ekonomi gazetesi Handelsblatt Online’a verdiği bir röportajda, Türkiye’deki partilerin bir araya gelip müzakereler yapıp ülkeyi içinden yönetmeleri gerektiğini dile getirdi. AP başkan yardımcısı, Türkiye’de basına karşı uygulanan sansür, hukukun keyfi kararları ve ölçüsüz polis şiddetinin hiçbir şekilde AB değerleri ile eşleştirilemeyeceğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği’nin uzun zamandır Türkiye ile AB üyeliği hakkında müzakereler sürdürdüğü ve bu müzakerelerin seçim sonuçlarını nasıl etkileyeceği sorusuna Lambsdorff, AKP hükümetinin AB değerlerinden uzaklaştığını söyledi. Lambsdorff, “Türkiye’de vatandaş hangi etnik guruba bağlı olursa olsun, hangi dini yaşamı tercih ederse etsin serbest ve hür yaşayamaya başladığı an Türkiye, AB’ye girme hakkı kazanır. Aksi takdirde AB değerleri uygulanmadığı için ortaklık zor olur.” ifadelerini kullandı.

“AB’nin Türkiye ile olan ortak müzakerelerini iptal etmesi gerekiyor mu” sorusana ise Lambsdorff, böyle bir işlemin iki taraf için de doğru olmayacağını savundu. Lambsdorff ayrıca, Türkiye’nin coğrafi konumuna da dikkat çekerek, Türkiye ile müzakerelerin devam edip yeni fasılların açılması gerektiğine işaret etti.

“Bu şekilde ilerleme kayıt edilebilir” diye konuşan Lambsdorff, “Bu durumda Türkiye ile sürdürdüğümüz diyalogda yeni dinamikler oluşacaktır” dedi.