Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’den 2016 başkanlık seçimleri için aday adaylığını açıkladığı günden bugüne ABD siyasetinin en fazla tartışılan ismi olmaya devam ediyor.

Iowa eyaleetinde McCain için söylediği sözler öncesinde yapılan bir kamuoyu yoklamasında Trump'ın, tüm diğer Cumhuriyetçi başkan aday adayı rakiplerine fark attığı görüldü. Otel, emlak milyarderi ve magazin dünyasının renkli isimlerinden Trump'ın, ABC News ile Washington Post’un ortak anketinde Cumhuriyetçilerin yüzde 24’ünün desteğini aldığı görüldü.

Aynı ankette en yakın rakibi Wisconsin Valisi ve başkan aday adayı Scott Walker yüzde 13, Jeb Bush ise ancak yüzde 12 oranında seçmenin onayını aldı. Muhafazakar partinin diğer 13 başkan aday adayının, yüzde 8 ila 3 arasında değişen oranda oy aldıkları görüldü. Washington Post, milyarder işadamının McCain çıkışından sonra aldığı destek oranının düşmüş olacağını da yazdı.

IRKÇI SÖZLERİYLE GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Öte yandan, geçtiğimiz haziran ayında başkanlık seçimleri için aday adayı olduğunu açıklayan ünlü işadamı, ırkçı ve skandal sözleri ile gündemden düşmüyor.

Meksikalı kaçak göçmenlere yönelik ırkçı sözlerinin tartışması henüz bitmemişken Trump, geçtiğimiz günlerde de Vietnam gazisi Senatör John McCain’e, 'o kahraman değil' diye çıkıştı.

ABD basını, Türkiye’de de yatırımları bulunan Trump'a, Meksikalı göçmenler için sarfettiği sözlerden dolayı ağır eleştirilerde bulunmuştu. Meksikalı kaçak göçmenler için 'hırsız' demekle yetinmeyip, 'uyuşturucu getiriyorlar Amerika'ya' sözleriyle başkanlık yarışına başlayan Trump, Cumartesi günü de Iowa eyaletinde Cumhuriyetçi Parti’nin Arizona Senatörü John McCain’in Vietnam savaşında esir düştüğüne dikkat çekti. Trump daha sonra McCain için, ‘‘O savaş kahramanı değil. Tutsak alındığı için kahraman ilan edildi. Ben tutsak alınmayanları severim’’ diye seslenmişti.

McCain, Trump’ın kendisine yönelik sözleri için ünlü işadamının tüm gazilerden özür dilemesi gerektiğini söyledi.

OBAMA'DAN McCAIN’E DESTEK

Beyaz Saray’da McCain’e destek çıkan açıklamada bulundu. Beyaz Saray Sözücüsü Josh Earnest, Başkan Obama’nın McCain’in ülkesi adına büyük fedakarlıklarda bulunduğunu ifade etti. Earnest, Başkan Obama’nın McCain’in gösterdiği kahramanlığa derin saygı duyduğunu da dile getirdi.

PARTİSİ DE TRUMP’A TEPKİ GÖSTERDİ

Trump’un son çıkışı mensubu olduğu partiden dahi tepkiye neden oldu. Cumhuriyetçi Parti’nin strateji şefi Sean Spicer, "Senatör John McCain, Amerika için yaptığı fedakarlıklar nedeniyle birçoklarının hayal edemeyeceğinden daha fazla kahramandır’’ şeklinde tepkide bulundu.

Pilot olan McCain, Vietnam savaşında esir düştükten sonra 6 yıl süre ile Hoa Lo Hapishanesi’nde esir tutulmuştu. McCain'in esir olduğu süre zarfında çeşitli işkencelere maruz kaldığı da uzun yıllar ABD kamuoyunda yazılıp, çizildi.

SENATÖR GRAHAM, "TRUMP APTAL"

Trump’ın beklenmedik çıkışına önceki gün Cumhuriyetçi Parti’nin bir başka başkan aday adayı Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’dan çok sert tepki geldi. Graham, CNN’de katıldığı programda, Trump için, 'Aptal' dedi ve John McCain’in kahraman olduğunu dile getirdi. Graham, "Saldırgan bir tutumla bakın McCain için o (Trump) ne söylüyor. Onunla partimizin ve ülkenin geleceğini ciddi şekilde müzakere etmemiz gerekirken o aptallaşıyor." diye konuştu.

Çok sinirlendiğini belirten Senatör Graham, "Bu aşabileceği en son çizgiydi ve artık Donald Trump tükenmeye başladı… Cidden çok kızdırdı beni." dedi.

Cumhuriyetçi Parti’nin güçlü başkan aday adaylarından Florida eyaleti eski valisi Jeb Bush da tartışmaya katılarak, McCain’in savaş kahramanı olduğunu söyledi. Bush, Trump’ın McCain’den özür dilemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

TRUMP, ÖZÜR DİLEME YERİNE SUÇU BASINA ATTI

Donald Trump, yaptığı skandal açıklamalarından özür dileyeceği yerde basını suçladı. NBC televizyon kanalına konuşan Trump, kendisine yönelik eleştirileri hak etmediğini ve basının yargısız infazda bulunduğunu savundu. Trump, "Medya her zamanki gibi yine yanlış numaralar çekti.’’ dedi.

Kendisinin McCain için söylediklerinin basında tam olarak yer verilmediği, sadece bir kısmının alınarak farklı anlamlara yol açıldığını savunan Trump, Arizona Senatörü’nün savaş kahramanı olduğunu dile getirdi. Trump, ‘‘Ben, McCain taraftarı değilim, gaziler için çok kötü politikalar ortaya koydu’’ diye eleştirmekten de geri kalmadı.

Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçiminde bugüne kadar 16 başkan aday adayı yarışta olduğunu açıkladı. Demokrat Parti'den ise bugüne kadar 5 başkan aday adayı çıktı. ABD başkanlık seçimleri, 4 Kasım 2016 tarihinde yapılacak. Partiler içindeki ön seçim yarışı ise önümüzdeki Ocak ayının ilk haftası start alacak. 50 ayelette yapılacak ön seçimlerin ardından her iki partinin başkan adayı, 2016 Ağustos ayının son haftasında düzenlenecek parti kurultayları ile resmen ilan edilecek.