Yunanistan'da bugün yapılan erken genel seçimlerde Batı Trakya Müslüman Türk azınlıktan 17 aday, parlamentoya girebilmek için yarışıyor. Azınlığın geçen dönem olduğu gibi yine 3 temsilciyi parlamentoya göndermesi bekleniyor. Türkiye'den memleketlerinde oy kullanabilmek için binlerce azınlık mensubunun otobüs ve özel araçlarıyla Yunanistan'a döndüğü bildirildi.

Yunanistan'da kritik erken genel seçimlerde Yeni Demokrasi, Radikal Sol Kolaisyon (Syriza), Panhellenik Sosyalist Hareket (Pasok), Potami, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Demokrat Sosyalist Hareket partilerinden toplam 17 Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensubu milletvekili olmak için yarışıyor. Adayların 8'i Gümülcine ilinden, 9'u ise İskeçe ilinden yarışa katılacak. 2012 yılında olduğu gibi bugün yapılan seçimlerde de en az 3 azınlık milletvekilinin seçilmesi hedefleniyor.

GÜMÜLCİNE'DEN 8, İSKEÇE'DEN 9 ADAY YARIŞIYOR

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND), Ahmet Ahmet ve İsmail Hüse Mustafa'yı Gümülcine'den, İrfan Hacıgene ve Şaban Bandak'ı ise İskeçe'den aday gösterdi.

İktidarın favori adayı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), hem Gümülcine hem de İskeçe'de güçlü adaylarla azınlık oylarını almaya çalışacak. 2012-2014 döneminde milletvekilliği yapan Ayhan Karayusuf ve 1996'da milletvekili seçilen Mustafa Mustafa, Gümülcine'den aday gösterilmişti. İskeçe'de ise geçen dönem milletvekili yapan Hüseyin Zeybek yine liste başında yer alıyor. Zeybek, 2012 seçimlerinde İskeçe'den 25 bin gibi rekor bir oyla azınlık temsilcisi seçilmişti.

Ekonomik kriz döneminde çok fazla kan kaybeden ve azınlığın güvenini de yitiren PASOK Partisi ise Gümülcine ilinden Turgay Kaşif'i, İskeçe'den ise İhsan Kehaya ve Mehmet Arnavut'u aday gösterdi.

Kısa bir süre önce PASOK'tan ayrılarak Demokrat Sosyalitler Hareketi'ni kuran eski başbakan Yorgo Papandreu ise eski belediye başkanı İbrahim Şerif'i Gümülcine'den, eski PASOK milletvekili Çetin Mandacı ve yerel yöneticilerden İrfan Uzun'u ise İskeçe'den listeye almıştı.

Ekonomik kriz döneminde kurulan ve son yapılan anketlerde üçüncü sırada görünen Potami Partisi ise Gümülcine'den eski milletvekili İlhan Ahmet, İskeçe'den ise Ender Kalenci ile yarışacak.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Gümülcine'den Hasan Hüseyin Keleş'i, İskeçe'den ise Murat Hacıoğlu'nu milletvekili adayı gösterdi.

EN GÜÇLÜ AZINLIK ADAYLARI

Batı Trakya'da azınlığın Gümülcine ve İskeçe'deki güçlü azınlık adaylarına destek vermesi durumunda 2012 yılında olduğu gibi en az 3 milletvekilini parlamentoya gönderme potansiyeli bulunuyor. Syriza'dan Gümülcine'den Ayhan Karayusuf ve Mustafa Mustafa, Potami Partisi'nden ise İlhan Ahmet'in seçilme şansı bulunuyor. İskeçe'de ise Hüseyin Zeybek'in geçen dönem olduğu gibi yine Syriza'dan milletvekili seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

150 bin civarında nüfusa sahip Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın toplam oyu 75 bin civarında. Haziran 2012'de yapılan seçimlerde azınlık adaylarına yaklaşık 60 bin oy kullanılmıştı.

Türkiye'den memleketlerinde oy kullanabilmek için binlerce azınlık mensubunun otobüs ve özel araçlarıyla Yunanistan'a döndüğü bildirildi.