Almanya'da Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer mülteciler politikasındaki sert tavrını sürdürüyor. Seehofer, Başbakan Merkel’i, eski Başbakan Helmut Kohl’ü örnek almaya çağırdı ve mülteci sorununun çözümü için on adımdan oluşan bir çözüm planı talep etti.

Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer Federal Hükümet’in uyguladığı mülteciler politikasını, bir kez daha sert bir dille eleştirerek sorunun çözümü için Federal Başbakan Angela Merkel’i on adımdan oluşan bir plan hazırlamaya çağırdı.

Bild am Sonntag Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, Seehofer, Merkel’e ilgili planı hazırlarken, iki Almanya’nın birleşmesinin başbakanı olarak tarihe geçen eski Başbakan Helmut Kohl’ü örnek almasını önerdi. Horst Seehofer, mülteciler politikasında takındığı sert tutumu sebebiyle kendisine yabancı düşmanı ve ırkçı yakıştırmaları yapıldığını belirtti ve bu tür yakıştırmaları kabul etmediğini söyledi.

"Benim söylediklerimin yabancı düşmanlığı veya ırkçılıkla alakası yok. Biz sadece mülteciler konusunda yıllardır sürdürdüğümüz politikanın uygulanmaya devam etmesini istiyoruz" diyen Eyalet Başbakanı, "Şu andaki uygulama bizi zorluyor. Almanya’ya gelen mülteci sayısı çok fazla. Bizim ise bu konuda herhangi bir hazırlığımız yok." şeklinde konuştu. Seehofer, Federal Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in "Seehofer panik yapıyor. Onu ciddiye almam mümkün değil." biçimindeki sözlerini de değerlendirdi ve "Mülteci sorunu sadece benim sorunum değil. Sosyal demokratların yönetimde olduğu eyaletlerin başbakanları da aynı sorunlarla boğuşuyorlar.’ yanıtını verdi ve SPD’ye ‘Bu konuda pek fazla fikir değiştirmeyin." diye çıkıştı.

Aile birleşimi hakkında "Belli bir süre içinde memleketlerine geri dönecek olan insanların ailelerini yanlarına almalarının bir anlamı yok." yorumunu yapan Seehofer, bu tanımlamaya savaş bitiminde memleketlerine dönecek olanların da dahil olduğunu söyledi. Başbakan Merkel’in mülteciler politikasını defalarca eleştiren Seehofer, konuyla ilgili olarak Federal Anayasa Mahkemesi’nde dava açma tehdidinde bile bulundu.

Bu arada Başbakanlık Dairesi’nden Sorumlu Bakan ve Federal Hükümet Mülteciler Koordinatörü Peter Altmaier, Almanya’ya gelen çocuk ve genç yaştaki göçmenlerin 20 yıl sonra birer coşkulu Alman olacaklarını söyledi. Altmaier "Şimdi ülkemize çocuk olarak gelenler, genç olarak gelenler, eğer biz sorunların altından başarıyla kalkabilirsek, yirmi yıl sonra coşkulu birer Alman olarak aramızda yaşayacaklar ve Almanya onlarla birlikte güçlenecek." açıklamasını yaptı.

Mültecilerin gelmesiyle ülkede işsizlik sorununun artacağına yönelik yorumları temelsiz bulduğunu da belirten Altmaier, Almanya’nın ekonomik açıdan güçlü konumda olduğunun altını çizdi. Bu arada Başbakanlık Dairesi’nden Sorumlu Bakan ve Federal Hükümet Mülteciler Koordinatörü Peter Altmaier, Bavyera Eyaleti’nin talep ettiği şekilde transit geçiş bölgelerinin büyük bir ihtimalle kurulacağını, konunun koalisyon hükümetindeki taraflar arasında müzakere edildiğini de bildirdi.

Sınırlarda kurulacak transit geçiş bölgelerinde mülteciler hızlandırılmış işlemlerden geçirilerek, en fazla bir hafta içinde kendilerinin Almanya’da kalıp kalamayacaklarına karar verilecek. Söz konusu uygulamaya koalisyon ortağı SPD’in yanı sıra AB Komisyonu bir süre önce itiraz etmişti.