Göçmen vatandaşların en yoğun yaşadığı eyaletler arasında yer alan Bavyera'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından ikinci bir uyum yasa tasarısı hazırlandı. Konu hakkında Bavyera meclisinde basın toplantısı düzenleyen SPD Milletvekili Arif Taşdelen, amaçlarının göçmenlerin potansiyelini teşvik etmek ve toplumda sahip oldukları şansları artırmak olduğunu söyledi. Nüfusun yaşlanmasına ve kalifiye eleman açığına dikkat çeken Taşdelen, herkesin güvenebileceği bir uyum yasasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Uyumun yasa ile düzene konması gerektiğini savunan Taşdelen, yasayla Almanca öğrenilmesini teşvik etmek, göçmenlerin siyasi katılımını artırmak ve kültürlerarası diyaloğu teşvik etmek istediklerini ifade etti. Taşdelen, yasa tasarısının eyalette iktidarda olan Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) reddedemeyeceği şekilde hazırlandığını söyledi.

CSU'lu Fraksiyon Başkanı Thomas Kreuzer ise SPD'nin gereksiz çift yapılarla başarılı uyumu tehlikeye attığını iddia etti. Kreuzer, SPD'li milletvekilinin hazırladığı tasarının zaten iyi yürüyen uyumun yazılı hale getirilmesinden başka bir şey olmadığını söyledi.

Tasarının yarın Bavyera meclisinde oylanması bekleniyor. SPD tarafından 2011 yılında da benzer bir çalışma yapılmış, ancak tasarı mecliste kabul görmemişti.