Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4-6 Ekim tarihleri arası Belçika’ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında Kral Philippe tarafından verilecek 'Kral Leopold Nişanı', Belçika’daki siyasetçileri rahatsız etti. Hükümet partisi Yeni Flaman İttifakı (N-VA) nişanın hiç bir şekilde Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına bir destek manasına gelmediğinin altını çizdi. Flaman Sosyalistler, (Sp.a) Erdoğan'a nişan verilmesini 'akıllıca' bulmadı.

Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’ya resmi ziyaretinde Kral Filip’in elinden Kral Leopold Nişanı alacak. Resmi ziyaretlerde devlet başkanlarına bir gelenek olarak verilen bu nişan siyasilerin tepkisine sebep oldu. Her ne kadar protokol gereği olsa da siyasi çevrelerde bu ayrıcalığın özgür basını susturmaya çalışan ve Kürtlerin hakkını sınırlayan bir cumhurbaşkanına verilmesinin doğru bir fikir olmadığı savunuluyor.

De Standaard’ın haberine göre Belçika’da hükümet verilecek nişandan dolayı sıkıntılı. Fakat Türkiye’nin Avrupa ve Belçika’nın güvenliği noktasında oynadığı önemli rol ve mülteciler krizindeki anahtar pozisyon Belçika hükümetini protokol dışına çıkma konusunda zorluyor.

MUHALEFET MİLLETVEKİLİ: ÖDÜL ‘AKILLICA’ DEĞİL

Hükümet çevreleri verilen nişanın bir gelenek olduğunu ve hiçbir şekilde Erdoğan’a destek mahiyetini taşımadığını vurguladı. Hükümet partisi N-VA yazılı açıklamada, nişanın sadece protokol gereği verildiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olası kazanımları hakkında hiçbir mahiyet taşımadığını bildirdi.

Parti adına açıklamayı yapan milletvekili Peter De Roover, “Nişan Belçika’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veya partisinin izlediği siyaseti desteklediği manasına gelmiyor.” diye konuştu. De Roover, nişanın Türkiye’deki seçim öncesi istismar edilmemesi gerektiğini de vurguladı. Erdoğan’ın sadece ülkesinin cumhurbaşkanı değil aynı zamanda da devam eden seçim sürecinde partisi için de aktif olduğunu belirten De Roover, “Bunun için çok net ifade etmemiz gerekir ki, verilecek nişan hiç bir şekilde Erdoğan’ın şahsına veya partisine destek manası taşımıyor.” dedi.

Muhalefet partisi Flaman Sosyalistler Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Dirk Van der Maelen da, verilecek ödülün ‘akıllıca’ olmadığını ifade etti. Maelen başına yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın meclis ziyaretinde konumu itibariyle bulunmak zorunda olduğunu ancak buraya içinden gelmeyerek katılacağını ifade etti. “Geçtiğimiz yıllarda Erdoğan’ın basına yaptığı baskıyla ve muhalefeti zayıflatmasıyla Demokratik alanı engellediği aşikar.” diyen Maelen, Erdoğan’ın Suriye’de Kürtleri bombalayarak tehlikeli bir oyunun içinde olduğunun da altını çizdi.

Erdoğan’ın Brüksel’de miting için kiralamak istediği salonu Brüksel Belediye Başbakanı’nın reddetmesi de polemiklere sebep olmuştu. Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur, kiralanmak istenen salonun sadece sanat ve gösteriler için verildiğini belirtmiş, siyasi programlar için kiralanmadığını açıklamıştı.

Devlet ziyaretlerinde geleneksel olarak ilk karşılamayı Brüksel Belediye Başkanlığı’nın yapması gerekirken Yvan Mayeur'ün Erdoğan’ın geldiği tarihe Tunus gezisi koyması dikkatlerden kaçmadı.