Belçika'nın Flaman Bölgesi'nin Hayvan Haklarından Sorumlu Bakanı Ben Weyts'in, geçici kesimhanelerde İslami usullere göre hayvan kesimini yasaklaması mahkeme tarafından haklı bulundu.

Belçika'da aralarında Belçika Diyanet Vakfı’nın da bulunduğu bazı Müslüman kuruluşlar, geçici kesimhanelere uyuşturma şartı getirdiği gerekçesiyle Bakan Ben Weyts’e dava açmıştı. Dün sonuçlanan davada mahkeme Ben Weyts’in lehine karar verdi. Mahkeme, bakanın aldığı kararın Müslümanları mağdur duruma düşürmediği ve kesimler için yeterince alternatif bulunduğu hükmüne vardı.

Dosyaya bakan avukat Joost Roets, bakanın uyuşturma kararını bayramdan kısa bir süre önce alması ve bundan dolayı Müslümanlarım mağdur olması ve dini özgürlüklerinin kısıtlandığı gerekçesiyle geçici kesimhanelerdeki uyuşturma şartının bu sene iptal edilmesi yönünde dava açmıştı.

Ancak mahkeme dün verdiği kararda Müslümanların mağdur olmadığını belirterek Bakan Ben Weyts’i haklı gördü. Mahkemeye göre Müslümanların bu yıl kurbanlarını kesebilmeleri için yeteri kadar alternatife sahip.

Belçika Diyanet Vakfı Basın Sözcüsü Coşkun Beyazgül mahkemenin almış olduğu kararın konunun aciliyeti ile ilgili olduğunu söyledi. Beyazgül, hakimin kendi argümanlarıyla bu meselenin acil olmadığına hükmettiğini ifade etti. Beyazgül, "Mahkemenin almış olduğu karar davanın içeriği ile alakalı değil. Sadece aciliyeti olup olmadığı ile alakalı bir karardı. İçerikle alakalı dava devam edecek. Kurban Bayramı Müslümanlar için çok önemli bir sembol. Biz her şeye rağmen hukukun üstünlüğüne inanıyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Flaman Bölgesi Hayvan Refahından Sorumlu Bakan Ben Weyts ise bu kararın kendisi için bir galibiyet olmadığını ifade etti. Weyts, "Mahkemenin kararı benim kazandığım anlamına gelmez ama hayvan refahı bir adım daha ilerledi. Danıştay mahkemesinin ardından Asliye Mahkemesi'nin benim savunduğum bir mesele hakkında böyle bir karar vermesi beni mutlu etti." diye konuştu.

Davanın neticesinde Hayvan Haklarını Koruma Örgütü (GAIA) bir basın bildirisi yayınlayarak mahkemenin kararının hayvanlar için iyi adım olduğunu savundu. GAIA Genel başkanı Michel Vandenbosch bu kararın Belçika için iyi bir karar olduğunu ve genel yasak için adım atmak istediğini ifade etti.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı öncesinde Bakan Ben Weyts, geçici kesimhanelere uyuşturma zorunluluğu getireceğini açıklamış ancak gelen tepkiler doğrultusunda bu kararını 1 yıl ertelemişti. Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda yürürlüğe girecek olan yasakta, geçici kesimhanelerde kurbanlar uyuşturulmadan kesilemeyecek. Bu sebeple birçok belediye geçici kesimhaneleri kalıcı mezbahalara çevirerek Müslümanların mağduriyetini gidermeye çalışacak.