Mali’de Mart 2012'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala Yüzbaşı Amadou Haya Sanogo liderliğinde Askeri darbe yapılmasının ardından Batı Afrika ülkesinde oluşan ekonomik ve siyasi krizden çıkış için Fransa ve Avrupa Birliği öncülüğünde ‘Beraber Yeniden Mali’ye Yardım’ platformu oluşturulmuş ve ekonomik yardım kararı alınmıştı.

İlki 2013'ün Mayısında Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıların beşinci ve sonuncusu başkent Bamako’da, Mali Başbakanı Modibo Keita, Fransa Hükümeti'ni temsilen Frankofoni Gelişim Bakanı Annick Gigardin ve Avrupa Birliği Komiseri Christos Stylianides’ın başkanlığında gerçekleşen birleşimde Mali kabinesi ve uluslararası temsilcilerin katılımıyla Bamako Uluslararası Kongre Merkezinde yapıldı.

Avrupa Birliği Komiseri Stylianides, AB'nin başta Birleşmiş Milletler’in Mali’deki askeri gücü olmak üzere her türlü desteğe ve yarda devam edileceğinin altını çizdi. Bugüne kadar 600 milyon euro yardımda bulunulduğunu söyleyen Christos Stylianides, özellikle, kuzeydeki problemler ve idari aksaklıkların giderilmesi için Mali’ye desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

Dördüncüsü geçtiğimiz Eylül ayında Paris’te yapılan toplantıdan 4 ay sonra Bamako’daki birleşimde, Mali Başbakanı Modibo Keita ise özellikle Cezayir’deki görüşmelerin ülkede kalıcı barış ve ulusal güvenlik için umut verici olduğunu ve desteklerinden ötürü uluslararası camiaya teşekkürü borç bildiğini söyledi.

Fransa Frankofoni Gelişim Bakanı Gigardin da yaptığı konuşmada, Mali’nin toprak bütünlüğünü önemsediklerini ve başta Mali’deki Fransız askeri gücü olmak her türlü desteğin sürdürüleceğini beyan etti.

‘Beraber Yeniden Mali’ye Yardım’, çalışmaları ve yardımları kapsamında bugüne kadar, yaklaşık 3 milyar avro ekonomik canlanma, insani yardımda bulunulduğu bildirildi.