Almanya'nın başkenti Berlin’de uzun süredir şehir hayatına dahil olan çocuk dilenciler parlamentonun en çok konuşulan konuları arasındaki yerini koruyor.

Berlin İçişleri Bakanı Frank Henkel, caddelerde dilenen kadınların yanında küçük yaştaki çocukların oturmasını veya ilkokul çağındaki çocukların ellerinde akordeon ile para dilenmesini yasaklamak istiyor. Ancak bu o kadar kolay değil. Sebebi ise böyle bir yasağın hayata nasıl geçirileceği. Berlin Çocukları Koruma Birliği ise hayat pratiğinde karşılığı olmayan bir kanunun çıkarılmaması yönünde uyarıda bulundu.

Eyalet Müsteşarı Andreas Statzkowski, İç İdare’nin bir yönetmelik hazırladığını ve bu yönetmeliğini senatoda oylanma safhasında olduğunu söyledi. Statzkowski, senatonun çocukların dilendirilerek istismar edilmekten korunması gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirdi. Planlanan yönetmelik, çocukların dilendirilmesi yasağının ihlal edilmesini para cezasını gerektiren asayişe aykırı bir durum olarak değerlendiriyor. Müşavirliğe göre bu cezayı bu zamana kadar uygulamak mümkün değildi.

Berlin Çocukları Koruma Birliği dilendirilen çocuklar hakkında birilerinin bir şeyler yapmak istemesini genel olarak iyi bir gelişme olarak değerlendirirken, yönetmeliğin hayata nasıl geçirileceği konusundaki şüphelerini dile getirmekten de geri durmuyor. Birliğin sözcüsü Alex Jacob, “Pek tabii ki sokakta dilenen çocuk kalmasın. Ancak bu problem hayata geçirilmesi açısından pratik olmayan bir kararname ile çözülemez. Çünkü getirisinden çok götürüsü olabilir ve birçok şeyi daha da kötü hale getirebilir. Bizim için çocuklara gerçekten yardımcı olacak bir çözümün bulunması.” dedi.

Gençlik İdaresi ve polisin de çözüme katkıda bulunmasını isteyen kuruluş, ayrıca dilenen insanlara konuştukları dili bilen insanlar aracılığıyla bilgi verilmesini istiyor. Jacob’a göre bunun için de sosyal sosyal hizmetler uzmanına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Berlin Çocukları Koruma Birliği aynı zamanda halkın da dilenciler ve çocukları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. “Lütfen dilenen çocuklara para vermeyin” diyerek halkı uyaran Jacob, çocuklara para verenlerin çoğunlukla onlara yardımcı olmadığını, aksine dilenci mafyasını desteklediğini kaydetti.

Berlin’de şu an ki kanunlara göre saldırgan olup etrafa ve insanlara zarar vermedikçe hiçbir dilenciye karşı suç duyurusunda bulunulamıyor. Berlin bundan bir sene önce de çocukların dilenmesini yasaklamak istemiş ancak bir sonuca ulaşılamamıştı. Almanya’da dilencilikle alakalı kanun çıkaran tek eyalet ise Bremen. Bu kanuna göre çocukların dilenmesi ve dilendirilmesi yasak.