Berlin’in Mitte İlçesi’nde Alexander Meydanı’nda (Alexander Platz) bulunan Berlin Televizyon Kulesi 50 yaşına bastı. Kentin Brandenburg Kapısı’ndan sonra en çok tanınan simgeleri arasında bulunan Berlin Televizyon Kulesi hem Berlin’in hem de Almanya’nın en yüksek yapısı niteliğinde. 368 metre yükseklikteki yapıyı her yıl 1 milyon 200 bin kişi ziyaret ediyor. Kule iki Almanya’nın birleşmesinden önce, eski Demokratik Almanya’da (DDR) inşa edildi ve 1969 yılında hizmete açıldı. O zamanki DDR Meclis Başkanı Walter Ulbricht kuleyi sosyalist toplumun üstünlüğünün bir simgesi olarak değerlendirdi.

Berlin Duvarı 1989 yılında yıkıldı, DDR tarih oldu ancak Berlin Televizyon Kulesi batı ile doğu yakası birleşen Berlin’in en önemli simgelerinden biri haline geldi. Kule manzara katı ve restoranıyla ziyaretçileri mıknatıs gibi çekmeye devam ediyor. Manzara katı kulenin 200’üncü metresinde, restoran ise daha yüksekte bulunuyor. Kule hemen her yerden görülebildiğinden ötürü kenti tanımayanlar için oryantasyon noktası olarak da işlev görüyor. Berlin Televizyon Kulesi iki Almanya’nın birleşmesinden sonra restore edilerek tamamen yenilendi.

Yeni hizmete giren iki asansörün tavanı şeffaf bir yapıya sahip, dolayısıyla kulenin tepesine tırmanırken yukarıyı gözlemleyerek 40 saniye süreyle farklı bir asansör yolculuğu yapmak mümkün. Manzara katından çevreye bakıldığında görüş mesafesi açık havada 70 kilometreye kadar genişleyebiliyor. Daha önce "Tele-Cafe“ adını taşıyan ancak restore çalışmalarından sonra adı "Sphere“ olarak değiştirilen restoran saatte bir kendi etrafında dönüyor ve böylece müşterilerine 360 derecelik tam bir çevre görüşü sağlıyor.

Berlin Televizyon Kulesi’nin bir çok takma adı var. Şekline atıf yapılarak uydurulan "Telespargel“ (Telekuşkonmaz) tüm dünyada en çok bilinen takma isimlerden. Kulenin tepesine yolculuk ise kişi başına 13 Euro.